Početna BiH Pandemija korona virusa oborila cijene peleta

Pandemija korona virusa oborila cijene peleta

Pandemija korona virusa bitno je uticala na promjenu cijena pojedinih energenata, goriva, drveta, uglja, peleta, briketa, u Lijevče polju ali u pozitivnom smislu za kupce odnosno potrošače. Osim bitnijeg pojeftinjenja pogonskog goriva, znatno su smanjene i cijene ogreva, primarno peleta.

U srbačkoj opštini, poznatoj po velikoj proizvodnji peleta koji je prethodnih godina bio veoma tražen a cijene neopravdano visoke, sada se situacija sasvim promijenila. Pelet je, kod većine proizvođača pojeftinio, zavisno da li sirovinu nabavljaju ili koriste iz vlastite drvne industrije.

– Imali smo mnogo otpada u proizvodnji namještaja. Koristimo prvoklasni hrast, te smo ove godine odlučili da sirovinu sami koristimo a ne ustupamo drugima. Nabavili smo modernu peletaru velikog kapaciteta i odlučili da, zbog virusa i nedaća koje su sve nas pogodile, tržištu ponudimo pelet po prihvatljivoj cijeni – rekao je za Srpskainfo Savo Zrnić, vlasnik Drvne industrije “Zrnić” u Razboju Ljevčanskom.

Cijene peleta, podsjećamo, prije korona virusa u ovom kraju iznosile su od 350 do 450 KM po toni a sada je to jeftinije, čak 300 KM uključujući prevoz kao u slučaju DI “Zrnić”. Takođe, navode sagovornici za Srpskainfo, na pad cijena utiče i nemogućnost izvoza jer su prethopdnih nekoliko godina, naročito prošle i pretprošle, gotovo svu ovdašnju proizvodnju otkupljivali Italijani.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila