Početna BiH Pandemija korona virusa oborila cijene peleta

Pandemija korona virusa oborila cijene peleta

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija korona virusa bitno je uticala na promjenu cijena pojedinih energenata, goriva, drveta, uglja, peleta, briketa, u Lijevče polju ali u pozitivnom smislu za kupce odnosno potrošače. Osim bitnijeg pojeftinjenja pogonskog goriva, znatno su smanjene i cijene ogreva, primarno peleta.

U srbačkoj opštini, poznatoj po velikoj proizvodnji peleta koji je prethodnih godina bio veoma tražen a cijene neopravdano visoke, sada se situacija sasvim promijenila. Pelet je, kod većine proizvođača pojeftinio, zavisno da li sirovinu nabavljaju ili koriste iz vlastite drvne industrije.

– Imali smo mnogo otpada u proizvodnji namještaja. Koristimo prvoklasni hrast, te smo ove godine odlučili da sirovinu sami koristimo a ne ustupamo drugima. Nabavili smo modernu peletaru velikog kapaciteta i odlučili da, zbog virusa i nedaća koje su sve nas pogodile, tržištu ponudimo pelet po prihvatljivoj cijeni – rekao je za Srpskainfo Savo Zrnić, vlasnik Drvne industrije “Zrnić” u Razboju Ljevčanskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijene peleta, podsjećamo, prije korona virusa u ovom kraju iznosile su od 350 do 450 KM po toni a sada je to jeftinije, čak 300 KM uključujući prevoz kao u slučaju DI “Zrnić”. Takođe, navode sagovornici za Srpskainfo, na pad cijena utiče i nemogućnost izvoza jer su prethopdnih nekoliko godina, naročito prošle i pretprošle, gotovo svu ovdašnju proizvodnju otkupljivali Italijani.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila