Početna Magazin Pandemija je rezultat ljudskog uništavanja prirode, a u budućnosti će biti još...

Pandemija je rezultat ljudskog uništavanja prirode, a u budućnosti će biti još gore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemije poput trenutne koja je uzrokovana koronavirusom su rezultat ljudskog uništavanja prirode, smatraju lideri Ujedinjenih naroda, Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetskog fonda za prirodu. Oni objašnjavaju da će situacija u budućnosti biti samo još gora ukoliko ovako nastavimo.
Ilegalna i neodrživa trgovina divljim životinjama i uništavanje šuma i drugih divljih staništa razlog su što raste broj bolesti koje prelaze sa divljih životinja na ljude, kazali su lideri UN-a, WHO-a i WWF-a The Guardianu.

Oni su dodali još da svijet decenijama ne razmišlja o ovoj surovoj realnosti u kojoj živi, a pozvali su države na zeleni i zdravi oporavak od pandemije.

Poručili su da prirodu moramo vrednovati kao osnovu zdravog društva umjesto upornog pokušavanja da sačuvamo i zaradimo novac uništavajući okolinu, zdravstveni sistem i društvene sigurnosne mreže. Takav način se pokazao da vodi do lažne ekonomije koja će nam doći na naplatu mnogo puta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski fond za prirodu je upozorio da će u budućnosti rizik od novih bolesti koje na čovjeka prelaze sa životinja biti viši nego ikada te da takva situacija ima potencijal da potpuno uruši zdravstvo, ekonomiju i globalnu sigurnost.

Početkom Juna je UN-ov šef okoliša i vodeći ekonomista rekao da je pandemija koronavirusa SOS signal za preduzetništvo kazavši da trenutna ekonomija ne shvata da čovjekovo bogatstvo zavisi od zdravlja prirode.

“Vidjeli smo mnoge zaraze i bolesti u prethodnih nekoliko godina – AIDS, SARS, Ebola, Zika i sve one su potekle od životinja usljed velikog pritiska na okolinu”, rekli su to resorni čelnici WHO-a, UN-a i WWF-a dodavši da su izbijanja zaraze manifestacija našeg opasnog i neizbalansiranog odnosa sa prirodom.

Na kraju, britanski Guardian zaključuje sa informacijom da je 60-70 posto novih bolesti u posljednjih 30 godina dolazi upravo iz divljeg svijeta, a da je u istom periodu uništeno prirodnih prostora veličine sedam Velikih Britanija.

ASHA prodaja vozila