Početna Crna hronika PALILI LEGLO STRŠLJENOVA, PA SPALILI ŠTAGALJ I NEKOLIKO POMOĆNIH OBJEKATA

PALILI LEGLO STRŠLJENOVA, PA SPALILI ŠTAGALJ I NEKOLIKO POMOĆNIH OBJEKATA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dojava o požaru u Donjem Volaru stigla je proteklog vikenda oko 19.00 časova. Na intervenciji je, po riječima Nebojše Miljuša, komandira TVJ Prijedor, bilo 10 vatrogasaca s tri vozila. Uspjeli su spasiti stambeni objekat, no šteta je ipak ogromna.

– Bio je to veliki požar na pomoćnom objektu, 25 sa osam metara i velika materijalna šteta. Izgorio je kompletan objekat, oprema koju je vlasnik imao unutra, a spašeni su stambeni objekti koji su bili u neposrednoj blizini – kaže Miljuš.

Vlasnica domaćinstva M.A. tako je za kratko vrijeme ostala bez štaglja, dvije garaže i još nekoliko pomoćnih objekata. U požaru je izgorio i cikular, traktorska prikolica, vitlo, rezervoar za vodu, alat i oko 400 bala sijena. Vlasnica je pozvala vatrogasce, ali navodno prije tog i zeta koji se paljenjem legla stršljenova pokušao osloboditi opasnih insekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miljuš upozorava mještane ruralnih područja da je paljenje legla stršljenova nešto što ni u snu ne smiju učiniti. Sreća je samo da nije bilo povrijeđenih. – Navodni uzrok požara je paljenje legla stršljenova. U posljednje vrijeme imamo mnogo poziva u kojim nas naši sugrađani pitaju šta da rade u slučaju kad na kući, štaglju ili negdje u blizini uoče ovakvo leglo. Naša preporuka je da zovu stručnu službu da to uklone, poput recimo „Eko-bela“, da na siguran način to završe. Vrlo nepopularna mjera je paljenje, kao što je ovo bilo – kaže Miljuš.

Vatrogasci su posao u Donjem Volaru završili u nedjelju ujutro oko 01.00 čas iza ponoći, a na uviđaju je bila i policija koja će utvrditi tačan uzrok požara. TVJ Prijedor ima 40 vatrogasca. Miljuš kaže da su nedavno primili četiri mlada vatrogasca koji se pripremaju, kako bi nakon šestomjesečne obuke položili stručni ispit i priključili se vatrogasnoj jedinici.

Od početka godine prijedorski vatrogasci imali su oko 270 intervencija.

kozarski.com