Početna BiH PALA KONAČNA ODLUKA Slovenija ipak priznaje PCR testove iz BiH

PALA KONAČNA ODLUKA Slovenija ipak priznaje PCR testove iz BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada Slovenije večeras je donijela odluku o priznavanju PCR testova na korona virus koji su urađeni u trećim zemljama, a među njima je i BiH.

Osim toga, donesene su još neke olakšice kada je u pitanju prelazak slovenačke granice.

Uredbom o priznavanju valjanosti testova na COVID-19 ranije je Slovenija priznavala samo testove koji su urađeni u laboratorijama u Evropskoj uniji ili u državama članicama Šengena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1. oktobra valjanim su proglašeni i testovi koji su urađeni u trećim zemljama, a na veb stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, okolinu i hranu se nalazi spisak svih laboratorija čiji su testovi priznati u Sloveniji. Iz Bosne i Hercegovine se na spisku nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na korona virus, prenosi portal Klix.

S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina na narandžastoj listi zemalja kada je u pitanju prelazak granica Slovenije nama je potreban negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ukoliko ne želite ići u karantin.

Zahvaljujući novoj, proširenoj odredbi sada se ne mora taj test raditi u EU jer su Slovenci priznali i analizu laboratorija iz BiH.

Osim toga, bez PCR testa u Sloveniju se može ući ukoliko su u pitanju samo članovi porodice koji se neće zadržati duže od 72 sata, kao i osobe mlađe od 14 godina koje idu sa članom porodice koji ima negativan PCR test iz priznatih laboratorija i naravno ne stariji od 24 sata.

Ove odluke će biti na snazi nakon objavljivanja u Službenom listu Slovenije odnosno od sutra (1. oktobar).

ASHA prodaja vozila