Početna Vijesti Pakao na Zemlji: Kuda ide svijet i gdje je BiH u globalnom...

Pakao na Zemlji: Kuda ide svijet i gdje je BiH u globalnom toplotnom zagrijavanju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci koje su u četvrtak objavili američki naučnici pokazuju ono što ljudi u Evropi, te u dijelovima Afrike i Južne Amerike već znaju: juni 2019. najtopliji je u proteklih 140 godina koliko se mjere i bilježe temperature.

Raniji rekord je držao juni 2016.

Mjerenje za pokazuje da se radi o 414. mjesecu zaredom i 43. junu zaredom u kojem su prosječne globalne temperature iznad prosjeka, prema bazi podataka NOAA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci koji su u skladu s drugim službenim analizama pokazuju kontinuirani trend zagrijavanja koji bi mogao postaviti 2019. na mjesto jedne od najtoplijih godina od 80-ih.

Globalni izvještaj za juni pokazuje da su temperature tla i okeana 0,95 stepeni iznad prosjeka za 20. stoljeće od 15,5 stepeni.

Rekordno visoke temperature tokom juna 2019. zabilježene su u dijelovima centralne i istočne Evrope, Sjeverne Rusije, Azije, Afrike, Južne Amerike i iznad dijelova Indijskog, Tihog i Atlantskog okeana, prema NOAA.

Izvještaj NOAA za juni 2019. također procjenjuje razinu arktičkog leda.

U tom mjesecu zabilježena je druga najniža razina leda u lipnju u proteklu 41 godinu, odnosno 10 posto ispod prosjeka za razdoblje 1981.-2010.

ASHA prodaja vozila