fbpx

Pad otkupnih cijena ugrozio egzistenciju 2.000 porodica

Egzistencija više od 2.000 porodica u Bratuncu, Srebrenici i Milićima dovedena je u pitanje zbog vrtoglavog pada otkupnih cijena malina i kupina.

Proizvođači kažu da u posljednjih 15 godina nije bilo lošije sezone.

– Lani smo jedva preživjeli, ove godine smo na gubitku. Ako se nastavi pad otkupnih cijena, nema nam spasa, jer ljudi ovdje žive od maline i kupine. U cijelom Bratuncu rade samo dvije ozbiljnije firme, rudnik Sase i jedna pilana. Sve ostalo je čista propast – kaže Ivan Stojanović, jedan od najvećih i najuspješnijih malinara u regiji Birač i predsjednik UO Udruženja malinara „Vilamet“.

Po podacima ovog udruženja, u Bratuncu, Srebrenici i Milićima uzgojem jagodičastog voća se bavi oko 2.150 porodica, a mnogima od njih je to glavni izvor prihoda. Malinom i kupinom je u ove tri opštine na istoku RS zasađeno oko 350 hektara plodne podrinjske zemlje.

Ivan Stojanović je 1996. napustio posao u preduzeću da bi se sa porodicom posvetio uzgoju malina. Kasnije je zasadio i kupine, pa danas ima osam dunuma visokokvalitenih zasada, na kojima, kad godina ponese, može proizvesti oko deset tona voća. Ipak, lani je bio na nuli, a ove sezone mu je zagarantovan – gubitak. Uloženih 5.000 KM sigurno neće vratiti, a od otkupne cijene zavisi koliki će biti minus, kad podvuče crtu.

Otkupne cijene godinama padaju, a ovog proljeća malinare je zadesila dodatna nevolja: dugotrajna kiša, koja je narušila kvalitet voća.

– Kada smo počinjali sa ovim poslom u opštini i Ministarstvu poljoprivrede su nam obećavali da će otkupna cijena za malinu biti minimum 2,5 KM i da će nam sve ispod toga nadoknaditi. Danas je otkupna cijena oko 1,4 KM, a kada opštinare podsjetimo na obećanje, kažu nam: „znate li vi koliki bi kredit opština morala uzeti da vam to nadoknadi“ – kaže Stojanović.

Dodaje da im je iz Ministarsta obećana premija od 40 feninga po kilogramu maline, mada mu, kaže, nije jasno kako će to ispuniti.

Sa kupinom je situacija još gora, jer su hladnjačari najavili da će otkupna cijena biti pola marke, a samo berba ovog voća košta 40 feninga po kilogramu.

– Jasno mi je da hladanjačari gledaju svoj interes i to je u redu, ali dugoročno gledano, ako niskim cijenama unište malinare i oni će biti na gubitku. A kako sada stvari stoje, na dobrom su putu da to i urade. Mnogi preoravaju ili čak pale malinjake, a evo i ja sam, silom prilika, smanjio proizvodnju – kaže Stojanović.

U problemima je i njegov komšija Milomir Milovanović, koji ima sedam ari pod kupinom i tri dunuma malinjaka. Radi ovaj posao već 20 godina i samo je jedna godina, tvrdi, bila gora od ove.

– Mnogi odustaju, pa ove godine nisu ni brali maline i kupine. Ne isplati se, više koštaju berači nego što možeš naplatiti voće. Ja se još borim, berem sam, sa djecom i unučadima, samo da rod ne propadne – kaže Milovanović.

I on čeka „presudu“ od vlasnika hladnjača, kojima su malinari u Birču predali ovogodišnji rod.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da ne mogu uticati na otkupne cijene, ali da na nekoliko načina, uključujući povećanu premiju, podržavaju ovu proizvodnju.

Uzalud kupovao glasove

Malinar Milomir Milovanović kaže da je prije dvije godine za sezonu zaradio 19.000 KM, ali ih je, veli, potrošio uludo.

– Pravo da vam kažem, čašćavao sam ljude po Bratuncu, koji su mi obećali da će glasati za moju ćerku, koja se kandidovala na lokalnim izborima. Oni su uzeli pare, a glasova niotkud. Da su mi sad te pare bio bih pametniji, ali pitanje je hoću li ikad više toliko zaraditi na malinama i kupinama – iskren je Milovanović.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila