Bespilotna letjelica srušila se u moskovskoj regiji u “vjerovatnom pokušaju gađanja civilne infrastrukture”, rekao je moskovski guverner.
Andrey Vorobyov govorio je nakon što je Ministarstvo odbrane izvijestilo o obaranju dvije ukrajinske bespilotne letjelice u južnoj Rusiji. Ukrajina nije preuzela odgovornost za napade unutar Rusije.

Ruski energetski div Gazprom upravlja postrojenjem u blizini sela Gubastovo, oko 100 km od Moskve, gdje se dron srušio. Gazprom je ruskoj državnoj novinskoj agenciji RIA Novosti rekao da njegove operacije u okrugu Kolomna nisu prekinute.

Meta drona u Kolomni “vjerovatno je bio civilni infrastrukturni objekt, koji nije oštećen”, objavio je Vorobyov na Telegramu.
Okrug Kolomna
Kako je stigao do glavnog grada Rusije? Srušen dron kod Moskve, poznato šta mu je bila meta

“Nema žrtava niti štete na terenu. FSB (Ruska sigurnosna služba) i druga nadležna tijela istražuju”, dodao je.

Slike koje su podijelili ruski mediji i zvaničnici prikazuju oštećeni dron u snijegom prekrivenom polju ispred šume. Područje oko Gazpromovog pogona gusto je pošumljeno.

Dron svojim izgledom odgovara UJ-22 Airborne, proizvodu ukrajinskog proizvođača Ukrjet, koji kaže da vozilo ima domet od 800 km – dovoljno da stigne do područja Kolomne iz Ukrajine.

Anton Gerashchenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova, objavio je na Twitteru fotografiju drona.
“Udaljen je više od 500 km od ruske granice s Ukrajinom. Uskoro bi se Putin mogao jako bojati pokazati se u javnosti jer dronovi mogu doseći velike udaljenosti”, napisao je uz fotografiju.

Da Ukrajina stoji iza drona Kolomna, to bi bio najbliži pokušaj napada dronovima glavnom gradu otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od godinu dana.