fbpx

Oživljavaju rudnik gipsa, imaju i velikog kupca

Firma Japra iz Novog Grada (Bosanski Novi) dobila je nedavno koncesiju na 30 godina za oživljavanje rudnika gipsa u Petkovcu, a kako je kazao direktor ove firme Dražen Rujević, sa iskopavanjem bi trebali početi čim vremenske prilike to dozvole.

– Očekujemo da sa radom počnemo na proljeće, čim bude ljepše vrijeme, a već smo dogovorili sa Fabrikom cementa Lukavac da ćemo njima plasirati taj gips i to 20-ak hiljada tona na godišnjem nivou – kazao je Rujević za Oslobođenje.

Vlada Republike Srpske odobrila je preduzeću Japra pravo na koncesiju u rudniku gipsa u Petkovcu tek nakon što je ova kompanija postigla dogovor sa Cementarom u Lukavcu o isporuci gipsa, a Rujević je ugovor o koncesiji u petak i preuzeo.

– I nama i lokalnoj zajednici ova koncesija mnogo znači. Zaposlit ćemo nove radnike, njih pet za početak. Nije to mnogo, ali za sada nam ne treba više jer ćemo prebaciti dosta i mehanizacije i ljudi iz sadašnje firme. No, kako se posao bude razvijao, možda ćemo imati potrebu i za većim brojem radnika – istaknuo je Rujević.

Rudnik u Petkovcu je prije rata godišnje isporučivao 200 do 300 hiljada tona gipsa i sve cementare u bivšoj Jugoslaviji su se snabdijevale odatle.

– Vidjet ćemo kako ćemo sada uspjeti da vratimo stari sjaj rudnika, ali bitno je da krenemo nekom uzlaznom putanjom – kazao je Rujević, te dodao da još nije razgovarao s nekim drugim potencijalnim kupcima, ali da će i to u narednom periodu, kako se posao bude razvijao, da uradi.

Da će od ove koncesije koristi imati i lokalna zajednica, potvrdio je Miroslav Drljača, načelnik opštine Novi Grad, koji je kazao da će od koncesije Opština dobijati nadoknadu, što je važno za punjenje budžeta, piše Oslobođenje.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila