Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto boravio je u službenoj posjeti Republici Srbiji tokom koje se sastao sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goranom Vesićem sa kojim je razgovarao o jačanju prometnih, a prije svega cestovnih i željezničkih veza, koje će ojačati odnose dviju država i pomoći u razvoju regiona.

Ministar Forto je izrazio zadovoljstvo što se razgovaralo o konkretnim stvarima te najavio buduće zajedničke projekte.

„Iznimno je važno da željeznički koridor koji ide od Banje Luke preko Doboja i Tuzle na Zvornik i dalje u Srbiju oživimo i moderniziramo te da protok ljudi i robe bude puno bolji, što je ključno za razvoj dviju zemalja. Također, potrebno je osposobiti granične prijelaze na kojima Srbija već radi, a posebno onaj prema Bijeljini“, istakao je ministar Forto.

Ministar Vesić je rekao da se trenutno rade tri brze prometnice i autocesta koja povezuje Bosnu i Hercegovinu i Srbiju: „Prva je Sremska Rača – Kuzmin, kao dio autoceste Beograd – Sarajevo, druga je brza cesta Ruma – Šabac – Loznica, koja će imati vezu sa BiH i odvojak prema Badovincima, te cesta Požega – Kotroman, koja će omogućiti vezu prema Višegradu. Imat ćemo četiri granična prijelaza na brzim prometnicama i autocestama, što je neprocjenljivo.“

Sagovornici su se dogovorili da pred evropske partnere istupe sa zajedničkim projektom, naglašavajući da takva saradnja daje težinu projektima.