Početna BiH OZBILJNO UPOZORENJE VLASTIMA: 47 odsto mladih želi da ode iz Bosne i...

OZBILJNO UPOZORENJE VLASTIMA: 47 odsto mladih želi da ode iz Bosne i Hercegovine!

Anketa o emigraciji mladih iz Bosne i Hercegovine koja je urađena ove godine pokazala je da 47 odsto mladih želi da ode iz ove države.

Prema rezultatima istraživanja, 47% mladih u BiH je izrazilo aspiraciju za odlaskom iz zemlje; 23% bi voljelo iz zemlje privremeno otići, dok 24% razmišlja od trajnom odlasku iz zemlje .

“Među  onima  koji  imaju  migracijske aspiracije, oko 60% često razmišlja o emigraciji. Preko 40% bi željelo otići sljedeće godine, a 35% je uvjereno da će uspjeti emigrirati iz BiH u namjeravanom periodu. Većina planira iskoristiti  podršku rodbine i svoju ušteđevinu za ostvarivanje migracije, dok 14% još uvijek ne zna kako i gdje mogu doći do potrebnih sredstava”, stoji u ovoj analizi.

Dodaje se da ne postoji statistički značajna razlika u udjelu odgovora između ispitanika koji žive u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, kao ni između ispitanika koji žive u urbanim i ruralnim područjima.

Statistički značajno veći postotak muškaraca je u proteklih dvanaest mjeseci razmišljao o odlasku iz BiH (50%), u poređenju sa ženama (44%).

Također postoji statistički značajno veći postotak ispitanika u dobi od 18 i 19 godina (51%)  i od 20 do 24 godine (49%) koji su razmišljali o odlasku iz BiH u posljednjih dvanaest mjeseci, u poređenju sa ispitanicima u dobi od 25 do 29 godina (42%).

6yka