Početna Magazin Ovo su znakovi da je vaše dijete razmaženo, evo šta napraviti da...

Ovo su znakovi da je vaše dijete razmaženo, evo šta napraviti da to ispravite

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SIGURNO ste nekad, bar u trgovini, prisustvovali sceni bijesa djeteta koje nije dobilo ono što je željelo od mame ili tate s kojim je došlo u kupovinu i sigurno ste tada pomislili da je roditelj kriv za takvo ponašanje djeteta i da biste vi drugačije postupili.

Sva djeca imaju loše dane, kao i odrasli, ali razmažena su djeca malo drugačija. Ona su potpuno koncentrirana na sebe, na svoje želje i potrebe, a sve ostalo za njih je na drugom mjestu, piše Huffington Post.

Stručnjaci ovog područja sastavili su spisak od sedam znakova koji ukazuju na to da je vaše dijete razmaženo, kao i listu savjeta koji će vam pomoći da “izliječite” takvo ponašanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Znakovi da je vaše dijete razmaženo

Kada mu kažete “ne”, ima nastup bijesa koji traje sve dok ne bude po njegovom

Sva djeca mogu izraziti nezadovoljstvo kada im nešto ne dozvolite, ali razmaženoj djeci to posebno teško pada. Napadi bijesa normalni su kod male djece koja se ne mogu adekvatno izraziti, ali ako se ovakvo ponašanje nastavi i kod starije djece, to je jasan znak razmaženosti.

Nikad nisu zadovoljni onim što imaju

Razmažena djeca mogu imati sve igračke svijeta i najbolju odjeću, ali ih to ne čini sretnima, oni uvijek žele više. S obzirom na to da imaju mnogo, ne znaju to cijeniti i postaju pohlepni. Umjesto da budu zahvalni na onome što imaju, fokusiraju se na to da dobiju još.

Misle da se svijet vrti oko njih

Razmažena su djeca usredotočena na sebe. Njih nije briga za to kako se drugi osjećaju i kroz što prolaze. Ona se osjećaju povlaštenima i očekuju specijalne pogodnosti.

Ona zahtijevaju da ono što žele dobiju odmah

Strpljenje nije odlika razmažene djece – kada nešto žele, oni to žele odmah, a roditeljima je lakše da im ostvare želju, nego da slušaju nezadovoljno dijete.

Ne znaju gubiti

Nijedno dijete ne voli gubiti, ali razmažena djeca teže podnose gubitak. Ako vaše dijete krivi druge za svoj neuspjeh i očekuje pohvalu za sve što napravi, viče na one koji ne rade stvari onako kako je ono zamislilo i ne raduje se kada su članovi njegovog tima uspješni, imate posla s razmaženim djetetom.

Ne odustaju dok ne dobiju ono što žele

Razmažena djeca mogu razviti manipulativne taktike kako bi dobila ono što žele pa mogu početi lagati roditeljima i međusobno ih svađati. Na primjer, dijete može slagati jednog roditelja da mu je onaj drugi rekao da može dobiti ono što želi, što može izazvati nepotrebne razmirice.

Odbijaju napraviti i najjednostavnije stvari sve dok ih ne zamolite ili podmitite

Normalno je da djeca neke stvari, kao što su pranje zubi i spremanje igračaka, neće napraviti bez nekakvog poticaja, ali bi trebali na kraju poslušati roditelja. Ako vaše dijete često odbija napraviti uobičajene stvari dok ne dobije novac ili nešto drugo, znajte da ste ga razmazili.

 

Kako da vam dijete više ne bude razmaženo?

Naučite reći “ne” bez osjećaja krivice

Kada jednom postavite granice, držite ih se. Ne dozvolite da vas vaše razmaženo dijete pobijedi. Uvedite “ne” u rječnik i ne odustajte. Kada postavljate granice, to napravite s empatijom i razumijevanjem – ne morate biti tiranin da biste postigli ovaj efekt.

Istaknite da je davanje bolje od primanja

Objasnite djetetu da je bitnije kakva si osoba od onoga što posjeduješ.

Vježbajte zahvalnost u obitelji

Za vrijeme večere ili pred spavanje istaknite stvari zbog kojih ste zahvalni. Navedite i nešto što ste doživjeli tijekom dana i potaknite dijete da navede takve stvari. Naučite ga da bude obzirno prema drugima

Promijenite fokus s “ja, ja, ja” na “mi”.

Recite djetetu, na primjer, “pitajmo Marka što bi on želio raditi”, “što misliš kako se tata osjeća”, “pitaj prijatelja čega bi on volio igrati” i slično. Zapamtite da djeca najbolje reagiraju na ohrabrenje, a ne na kaznu Ako želite da dijete ispuni vaša očekivanja, zapitajte se koje njegove potrebe trebate podržati kako biste postigli ono što hoćete.

Pomozite im da cijene male stvari u životu

Pokažite im da i jednostavne stvari, kao što je druženje s obitelji i prijateljima, mogu donijeti veliko zadovoljstvo.

ASHA prodaja vozila