Početna BiH Ovo su uslovi za medicinare da dobiju jednokratnu naknadu od 1.000 КM

Ovo su uslovi za medicinare da dobiju jednokratnu naknadu od 1.000 КM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da će jednokratnu naknadu od 1.000 КM dobiti radnici u zdravstvenom sektoru koji su bili na poslu minimalno tri sedmice u periodu od 15. marta do 15. aprila.

Šeranić je rekao da pravo na ovu naknadu neće imati zaposleni koji su u ovom periodu bili na bolovanju ili godišnjem odmoru, a nisu upućeni na odmor odlukom direktora ili rukovodstva zdrvstvene ustanove u skladu sa organizacijom rada.

“Izvršićemo kontrole i provjeriti da li su sva lica koja su ispunila kriterijume dobila naknadu”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njegovim riječima, sve zdravstvene ustanove u Srpskoj su dobile dopis od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da pripreme spisak lica koja ispunjavaju uslove da dobiju naknadu.

Šeranić je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i Glavni koordinacioni tim koji čine zvaničnici Srpske odlučili da svim zdravstvenim radnicima uz platu koja će biti isplaćena sutra bude doznačena i jednokratna pomoć u iznosu od 1.000 КM.

Zanimljivo je da Šeranić kaže da je to odluka Vlade RS i Glavnog koordinacionog tima RS koji čine zdravstveni radnici.

Međutim, prije tri dana član Predsjendištva BiH Milorad Dodik je rekao da je donio odluku da svim zdravstvenim radnicima u Republici Srpskoj bude isplaćena jednokratna novčana pomoć.

-Tako će uz platu svi zdravstveni radnici, vozači, spremačice i oni koji rade pri zdravstvenim ustanovama biti nagrađeni sa po 1.000 KM.

– S obzirom na to da imamo oko 9.700 radnika za naknade smo iz republičkih sredstava obezbijedili skoro 10 mil KM. To je dio zahvalnosti koju želimo da odamo zdravstvenim radnicima. Zahvalan sam medicinskim radnicima i ovo je naš mali gest zahvalnosti, iako je to za nas finansijski ozbiljan napor – naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da će novac dobiti samo oni koji su radili od datuma pojave korona virusa u Republici Srpskoj, a ne nikako oni koji su na bolovanju.

Iako se iz Sindikata doktora medicine čulo da oni ne traže pomoć nego sistemsko rješenje kroz zakon o plata zdravstvenim radnicima, režimski mediji su prenijeli kako se zdravstveni radnici zahvaljuju Dodiku zbog naknade od hiljadu maraka koja će ipak biti isplaćena iz Budžeta RS, a ne iz budžeta kojim raspolaže Milorad Dodik na nivou BiH.

(BN)