Početna Vijesti Ovo su tri najinteligentnije rase pasa

Ovo su tri najinteligentnije rase pasa

Sve pasmine pasa imaju neke svoje specifične kvalitete pa su tako neke odlični radni psi, neke su odlični lovci, a neke su inteligentnije od ostalih.

Koje su to pitanje je kojim se bavio Stanley Coren, stručnjak za ponašanje pasa, koji je u svojoj knjizi Inteligencija pasa na temelju iskustava brojnih kinologa rangirao 199 najinteligentnijih rasa pasa.

Border Collie

Smatra se jednom od rasa koje je najlakše trenirati. Takođe, ovaj pas se smatra jednom od najinteligentnijih rasa. Izuzetno je povezan sa svojim vlasnicima, iako se u društvu male djece može osjećati frustrirano. Najsretniji će biti s ljudima koji imaju jednako puno energije kao i oni sami. Brzo uče, ali traže pravog vlasnika kako bi ispunili svoj puni potencijal.

Pudla

Pudlu se lako trenira, ponajviše zato što je jako inteligentna i voli ljudsko društvo. Vrlo je poslušna, što je čini odličnom pri treningu, a voli i kreativno igranje pa je zbog toga nekad bila popularna kao cirkuski izvođač. Dobra je kao radni pas, ali i kao čuvar i lovac, a ukoliko joj postane dosadno, sama će se kreativno zabaviti.

Njemački ovčar

Njemački ovčari poznati su kao jako pametni psi, trikove usvajaju nakon svega nekoliko ponavljanja, a naredbama se pokoravaju uglavnom nakon što ih prvi put kažete. Znatiželjni su pri učenju te im to daje svrhu, a zbog svoje dobre sposobnosti učenja i visoke inteligencije često se koristi kao čuvar, policijski i potražni pas.

Znači li to da su psi koji se ne nalaze u top 10 “glupi”? Nikako, već će vlasnicima početnicima i neiskusnim trenerima trebati više vremena za njihovu obuku. S druge strane, iskusni treneri će i od niže rangiranih pasa stvoriti šampione u poslušnosti, prenosi Index.