Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), vršili su pretrese i privođenja osumnjičenih osoba u više gradova, na području cijele BiH, saopćeno je.

Oduzeta je poslovna dokumentacija, računari, kao i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Koliko osoba

Aktivnosti se realiziraju nakon dugotrajnog provođenja istražnih radnji zajedno sa SIPA, na suzbijanju organiziranog kriminala i sistemske korupcije, a povezane sa nezakonitim izdavanjem i nedozvoljenom trgovinom fakultetskih diploma na području BiH.

U okviru aktivnosti privedeno je više uposlenika i visokih dužnosnika univerzitetskih i fakultetskih ustanova u BiH.

Osumnjičeni su dekani, profesori visokoškolskih ustanova: Zoran Kalinić, Vaso Pajić, Vladimir Stojanović, Vojislav Škrbić, Denis Pracić, Dragan Ilić, Goran Lalović, Dušan Perić, Ljubiša Todorović.

 

50 lažnih diploma

Otkrili prikriveni istražitelji SIPA-e, koji su radili skoro dvije godine na istrazi. Sve su snimili i dokumentirali. Radi se o preko 50 lažnih diploma koje su izdali.

Lažne diplome su dobila i tri prikrivena istražitelja, koji su razotkrili cijelu organizaciju i sa lažnim identitetima upisali fakultete.

Pronađena je veća suma novca.

 

Pretresi su vršeni na 18 lokacija na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Bosanske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara, na adresama devet fizičkih i devet pravnih lica, saopćeno je ranije iz SIPA-e.