Početna Zanimljivosti Ovo je Titova vila na Menhetnu koja se prodaje za 50 miliona...

Ovo je Titova vila na Menhetnu koja se prodaje za 50 miliona dolara (FOTO)

Prozori otporni na metke, pogled na Central park, 32 sobe, osam kupatila, kamini, liftovi. Tako izgleda “dvorac” Josipa Broza Tita na Menhetnu, koja se ovih dana prodaje za čak 50 miliona dolara.

Ova vila od 20.000 kvadratnih metara nalazi se Petoj aveniji 854, a datira još iz 1905. godine. Jedna od zanimljivosti jeste da ga je dizajnirala ista firma koja je svojevremeno radila na Grand Central Terminalu.

Objekat je isprva bio izgrađen za berzanskog brokera a kasnije guvernera Rod Ajlanda, a kasnije prelazi u vlasništvo unuke Korneliusa Vanderbilta poznatog po poslovima sa američkom željeznicama, koja je objektu dodala veliki broj ekstravagantnih detalja, poput freski na plafonu, pozlatu, rezbarije u bijelom mermeru.

Međutim, ono što je mnogo zanimljivije je istorija i ono što se u ovom objektu svojevremeno dešavalo nakon tog perioda. Ovu raritetnu vilu kupila je nakon Drugog svjetskog rata Federativna narodna republika Jugoslavija (FNRJ) 1947. godine po cijeni od 300.000 dolara.

Ovoj smiješnoj sumi “kumovao” je krah poslijeratnog tržišta nekretnina, tako da Jugoslavija dobija ovu nekretninu u “cetru svijeta” praktično za džabe.

Nekadašnji predsjednik SFRJ Josip Broz Tito bio je taj koji je objekat najviše koristio, u kome se skrivao nakon atentata, ali i u kome je gostio najveće svjetske državnike, piše Blic.rs.

Kako pišu inostrani mediji, Tito je 1961. godine upravo na ovom mjestu bio domaćin liderima Egipta, Gane, Indije i Indonezije kako bi razradili planove za stvaranje Pokreta nesvrstanih.

Takođe, ovo je bio i njegov “bunker”, jer se upravo u ovu vilu sklonio nakon pokušaja atentata na njega u hotelu “Valdorf Astorija” 1963. godine. Da je riječ o izuzetno sigurnom objektu govori i podatak da su prozori bili neprobojni na metke, kao i da je poslhednji sprat nalik na takozvani “Faradejev kavez”, tako da je prisluškivanje praktično bilo nemoguće (zbog blokade eletromagnetnih polja). Danas, ovaj vrijedni objekat ima više vlasnika – pet država, nasljednica SFRJ: Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Makedoniju i Sloveniju.

Srbija je vlasnik najvećeg dijela, i koristi je za svoju Stalnu misiju pri Ujedinjenim nacijama.

 

Dental Studio Prijedor