Nedostatak radnika u Njemačkoj očit je u socijalnim službama, kod odgajatelja, ali i u brizi za stare i za bolesne, a isto tako je pravilo: što je “veća škola”, veća je i potreba.

 

Ipak, ništa nije tako jednostavno. Uprkos tome, posao traži i 25.000 čistačica, naročito akademici u društvenim naukama će u pravilu teško naći posao, piše DW.

Nedostatak majstora

Na Zavodu za zapošljavanje je ovog marta bilo gotovo 57.000 stručnjaka raznih vrsta i u marketingu i propagandi. Niti umjetnicima nije lako – nekih 40.000 umjetnika raznih vrsta je trenutno prijavljeno na berzu, uključujući i 167 čarobnjaka koji niti sebi nisu mogli izvaditi posao iz šešira.

Isto tako se često čuje kako Njemačkoj nedostaje i dobrih majstora. I to ovisi gdje se posao traži i koja je to struka: na primjer u ovom trenutku posao traži preko 18.000 molera, 11.000 radnika u suhogradnji, 86.000 majstora za održavanje instalacija u zgradama…

Osam sati na poslu

 

Stefan Hardege iz Komore to objašnjava kako se “često vidi da kvalifikacije nezaposlenih u mnogo toga ne odgovara stručnosti koju firme traže”. Osim toga, njegov je utisak kako sebi naročito mladi više niti ne mogu zamisliti život u kojem će svakog dana 8 sati provesti na poslu.

Dodaje i kako su poslodavci tu spremni na mnoge ustupke kako bi privukli stručnjake kakve trebaju, ali čak niti pitanje plaće se u svemu tome ne postavlja kao glavni problem.

Ipak i usprkos tome što se na velika zvona govori o potražnji za stručnjacima u IT-sektoru, statistikama njemačkog Zavoda za zapošljavanje oko 50.000 informatičara traži posao. Obzirom na natpise u medijima i izjavama nadležnih, čini se upravo nevjerovatnim i kako je na berzi i oko 13.000 medicinskih sestara i 6.000 skrbnika za stare i nemoćne.

Nezahvalan posao

Uopće, 95.000 osoba u medicinskim zvanjima u Njemačkoj traži posao.

Statistike Zavoda za zapošljavanje naravno ne govore sve. Nije samo problem nedostatak, nego često težak i nezahvalan posao gdje je onda nekima odluka ipak dati otkaz i javiti se na berzu.