Početna Zdravlje Ove namirnice pospješuju tamnjenje, a štite kožu

Ove namirnice pospješuju tamnjenje, a štite kožu

Young woman sunbathing on beach, Image: 296308378, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, PhotoAlto

Pojedine namirnice vam mogu biti glavni saveznici u dobijanju preplanulog tena na prirodan način, bez solarijuma i štetenog zračenja.

Naime, žuto i narandžasto voće i povrće, te tamno zeleno lisnato povrće sadrže u sebi veliku količinu beta karotrena, prirodnog biljnog pigmenta, zahvaljujuči kojem ćete vrlo brzo imati preplanuli ten!

A evo koje ga namirnice imaju u izobilju!

Batat (Slatki krompir)

Sadrži u sebi veliku količinu beta karotena, prirodnog biljnog pigmenta, koji štiti našu kožu od UV zračenja, a sa druge strane i pospješuje njeno tamnjenje usljed sunčanja.

Šargarepa

Šargarepa je, takođe, jedan od najboljih izbora, ako želite da potamnite kožu na prirodan način. Po količini beta karotena koji sadrže, odmah je ispod batata. Stručnjaci savjetuju da je beta karoten uvijek bolje uzimati na prirodan način, grickajući svježu šargarepu. Što veću količinu šargarepe unesete, to ćete prije dobiti ten kakav želite. Osim što ćete imati prelijep bronzani ten, jačaćete i vaš imunitet!

Najbolje da napravite sok od šargarepe:

Stavite u blender količinu isjeckane šargarepe koja u njega može da stane i sipajte vodu. Sve to izblendirajte i dodajte limun-dva, kako bi napitak bio ukusniji.

Paradajz

Možda ne biste pomislili, ali i ovo voće pospješuje tamnjenje vaše kože na suncu. A idealan je u kombinaciji sa šargarepom. Napravite salatu i uživajte u savršenom ukusu!

Kelj

Konzumiranje kelja u ljetnim mjesecima učiniće vaš ten blistavim i bronzanim, jer je i on prebogat beta karotenom.

Kajsija

Kajsije su bogate prirodnim pigmentima koji im i daju tu privlačnu žućkasto-narandžastu boju. Ako ih budete jeli, ti pigmenti će se preseliti i na vašu kožu.

Jaja

Pomoći će vam da vaš bronzani ten što duže traje. Uz to, blagotvorna su za cijeli organizam, jer sadrže brojne vitamine poput: kalcijuma, selena, vitamina A, B i D. Možete da jedete dva jaja dnevno, kažu stručnjaci.

Špinat

Najbolji bi bilo da ga jedete sirovog. Možete ga dodati, na primjer, u neku salatu. Antioksidansi i beta karoten su ključni sastojci špinata, koji ga čine idealnim ako želite brzo da pocrnite.

(Stil kurir)