Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je sigurna da će danas započeta 12. humanitarna kampanja “S ljubavlju hrabrim srcima” biti uspješna i da će ovim putem biti obezbijeđena prevozna sredstva za djecu sa intelektualnim teškoćama. Cvijanovićeva je istakla da to neće značiti samo podršku korisnicima nego cjelokupnoj porodici.

“Na taj način ćemo omogućiti bolji pristup određenim potrebama ili uslugama za korisnike, ali isto tako i roditeljima i porodici. Time što imaju organizovaniji i institucionalniji pristup prevozu djece, olakšaćemo im život i omogućiti više vremena koji treba da provedu sa članovima svojih porodica”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon prijema za predstavnike Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske /MENERALI/ u Palati predsjednika u Banjaluci.

Ona je istakla da će 12. humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”, pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, ove godine biti organizovana u skladu sa aktelnom situacijom sa pandemijom, dodajući da će i ovde godine glavna podrška akciji biti mladi umjetnici i djeca iz različitih dijelova Republike Srpske, koji će svojim umjetničkim performansom doprinijeti da obezbijedi pomoć svojim vršnjacima.

“Zahvaljujem za višegodišnju saradnju sa Savezom koji je znao da iskomunicira svoje potrebe na pravi način. Zahvalnost i građanima koji su svake godine prepoznali potrebu da zajedno sa institucijama rade dobre stvari i da, minimalnom podrškom, time što će donirati jednu KM mogu da posluže nekom velikom i važnom cilju”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, solidarnost je najmoćnija poruka svih humanitarnih manifestacija.

“Da razumijemo da u društvu svi moramo dobiti priliku da se razvijamo onoliko koliko je to moguće i da nam institucije i udruženja budu ti koji će nam olakšati postizanje tih ciljeva. Ovdje se nikada nije radilo o novcu jer novac, ako imate dobre programe, svakako se obezbijedi. Stvar je u tome da smo zajedno okupljeni oko zajedničkog cilja – institucije, Savez sa programom gdje je neophodno pokazati podršku i građani”, istakla je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Republike Srpske Tatjana Spasojević rekla je da će sredstvima prikupljenim iz akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” obezbijediti za oko 2.500 djece adekvatan pristup uspostavljenim uslugama u lokalnim zajednicama.

“Upravo uspostavljanjem usluge prevoza za korisnike javiće se potreba i za uspostavljanjem usluga tamo gdje ne postoje. Ovo je veliki projekat i nešto veliko za nas roditelje djece sa smetnjama u razvoju. Ovo je velika poruka svima nama da presjednica uvijek čvrsto stoji iza nas i iza naših potreba, te da je spremna da nam pruži ruku i pomogne kada god je to potrebno”, istakla je Spasojevićeva.

Ona je objasnila da djeca adekvatna vozila neće koristiti samo za odlaske na potrebne tretmane, nego će im vozila biti na raspolaganju i za izlete, druženja i ostale aktivnosti.

“Biće ravnopravni građani našeg društva. Zahvaljujem našim sugrađanima za dosadašnju podršku. Pozivam ih i ove godine da podrže akciju `S ljubavlju hrabrim srcima` i pozovu broj telefona 1411, te daju svoj mali doprinos koji je za nas jako veliki”, naglasila je Spasojevićeva.

Predstavnici Saveza MENERALI uručili su predsjedniku Republike Srpske Željki Cvijanović monografiju povodom 25 godina postojanja i rada Saveza, te joj zahvalili za podršku i razumijevanje koje je pokazala za najmlađe članove i njihove porodice, kao i nastojanje da se djeci s poteškoćama u razvoju pruže kvalitetnije usluge i unaprijede uslovi života.

kozarski