Početna Svijet Ovako to rade u Njemačkoj: Pedeset milijardi evra da se spriječi propast...

Ovako to rade u Njemačkoj: Pedeset milijardi evra da se spriječi propast malih poslodavaca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se isplata pomoći poljoprivrednicima, taksistima, umetnicima…

Poslovično pedantna nemačka birokratija, posebno temeljna i troma kad se radi o parama, sada je sahranjena preko noći. Sve mora da ide “brzo” i “nebirokratski”, najavili su ministri finansija i privrede Olaf Šolc (SPD) i Peter Altmajer (CDU).

Pedeset milijardi evra iz državnog budžeta već teku prema samostalnim preduzetnicima i malim poslodavcima kako bi se koliko-toliko premostile nuspojave pandemije koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od ovog ponedeljka praktično sve nemačke pokrajine primaju zahteve, a uglavnom su na državni novac dodali i svoja sredstva kako bi poboljšali ponudu. Osnova je jednokratna isplata do 9.000 evra za naredna tri meseca ukoliko firma ima do pet zaposlenih, odnosno do 15.000 evra ukoliko ima do deset zaposlenih. Te pare, oni koji ih uzmu, neće morati da vrate.

Ideja je da se pomognu oni koje bi kolaps ekonomije prve mogao da pokosi – mali restorani, kafići, frizerski saloni, taksisti, poljoprivrednici, slobodni umetnici, dakle svi kojima je posao preko noći ruiniran.

Svaka pokrajina ima donekle drukčija pravila, ali je neophodan uslov da je posao uništen zbog koronavirusa, to jest mera i zabrana koje je država uvela u borbi protiv pandemije. Tako će u najvećoj pokrajini Severnoj Rajni-Vestfaliji pomoć dobiti svi kojima su lokali zatvoreni odlukom države ili im je obrt pao za više od pedeset odsto zbog krize ili oni koji dokažu da trenutna situacija predstavlja pretnju opstanku firme.

Mnoge pokrajine su, poput Severne Rajne-Vestfalije, proširile ponudu i na male firme sa više od deset zaposlenih.

Sredstva uopšte nisu namenjena za plate radnika već za tekuće troškove poslovanja poput kirija, održavanja ili lizinga za mašine ili vraćanja ranije uzetih kredita. Tabloid Bild je još u subotu javio da je pokrajinama već pristiglo 360.000 zahteva te da je 138 miliona evra već odobreno.

Za zaposlene je olakšano dobijanje takozvanog „novca za skraćeni rad“. Do njega se može kada, zbog posledica krize, više od deset odsto zaposlenih ima smanjeni obim rada. Tada država preuzima najviše dve trećine zarade na sebe, a poslodavci ne moraju da plaćaju poreske dažbine u punom iznosu.

To je samo deo obuhvatnog paketa koji je prošle sedmice potvrdio Bundestag, a koji će Nemačku primorati na zaduženje od najmanje 156 milijardi evra, što je zbir sredstava koja se dele i poreza koji će izostati.

Osim toga su za veće firme predviđeni praktično neograničeni krediti preko državnog Kreditnog instituta za obnovu za koje država garantuje sa 600 milijardi evra. Vlada je obećala da će važne kompanije poput Lufthanze spasiti od bankrota makar ih nacionalizovala ne bi li ih onda, kad kriza prođe, ponovo privatizovala.

Bundestag je osim toga doneo druge mere poput lakšeg pristupa socijalnoj pomoći ili zabrane da stanodavci izbacuju stanare koji, zbog krize, nisu u stanju da plaćaju kirije.

ASHA prodaja vozila