Početna Svijet Ovako je Kina zauzdala koronavirus: Model u 6 tačaka

Ovako je Kina zauzdala koronavirus: Model u 6 tačaka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dnevni list “People’s Daily” u šest tačaka je opisao model koji je Kina primijenila kako bi u najkraćem roku zaustavila epidemiju novog koronavirusa.

Rukovođenje

Kina je uspostavila Centralnu upravu za odgovor na epidemiju i Jedinstveni državni mehanizam za kontrolu i prevenciju, prenosi RTS.Od izbijanja epidemije predsjednik Si je održao 10 sastanaka i lično otišao u 3 inspekcije.Izdao je brojne instrukcije i naređenja i slao čestitke i pisma kako bi podstakao i podržao borbu protiv virusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mobilizacija

Poslani su istražitelji i eksperti u Vuhan, grad u provinciji Hubej koji je najteže pogođen epidemijom. Grad je stavljen u karantin 23. januara 2020.Napravljene su privremene bolnice tako što je 86 postojećih bolnica opredijeljeno za oboljele, a uz izgradnju 16 montažnih došlo se do ukupnog kapaciteta od 60.000 kreveta.

Iz svih krajeva Kine u Hubej su stigle 42.000 medicinskih radnika. Pratio se broj oboljelih i o tome se izvještavalo pravovremeno.

Organizacija

Odobrene su milijarde juana iz budžeta kako bi se Hubej izborio s epidemijom. Širom Kine su uspostavljena mjesta za mjerenje temperature građanima, klinike za one sa simptomima i karantini za oboljele.

Otkazani su veliki skupovi, ispiti, zatvorene su škole, odgođene konferencije i sastanci.

Umnogostručena je proizvodnja medicinske opreme i sredstava. Izrada zaštitne odjeće podignuta je na 500.000 komada dnevno, proizvodnja N-95 maski na 1,6 miliona dnevno, a hirurških maski na 100 miliona.

Ažurirani su planovi za dijagnozu i liječenje, ubrzan razvoj testova, lijekova i vakcine.

Zakoni

Zatvorene su sve pijace koje su prodavale divlje životinje, insekte i gmizavce, a farme i rezervati na kojima su uzgajani su ograđene.

Oštro i brzo je sankcionirano svako odstupanje od propisa.

Trajno je zabranjena trgovina hranom od divljih životinja.

Solidarnost

Suočen s epidemijom, kineski narod pokazao je beskonačnu ljubav i veliku solidarnost. Građani su donirali maske, hranu i novac, dobrovoljno su se angažirali, smanjili kretanje na minimum i nosili maske pri svakom izlasku.

Ostajali su kod kuće i predano vodili računa o higijeni i dezinfekciji.

Dobrovoljno su se stavljali u karantin poslije putovanja, naročito ako su došli iz ugroženih područja.

Međunarodna saradnja

Razmjenjivani su podaci o prevenciji, dijagnosticiranju i tretiranju oboljelih s cijelim svijetom. Kina je donirala 20 miliona dolara Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za testove i medicinsku opremu za druge ugrožene države.

Tokom februara predsjednik Si je komunicirao s više od 30 svjetskih lidera i šefova međunarodnih organizacija putem telefona, poruka i ličnih susreta.

ASHA prodaja vozila