2.8 C
Prijedor
Nedjelja, 2 Aprila, 2023
Početna Magazin Ova majka ima 98 godina i 234 prapraunučadi!

Ova majka ima 98 godina i 234 prapraunučadi!

Cordelia Mae Hawkins (98) iz Kentuckyja u SAD-u je baka kojoj svako malo dođe u posjetu u starački dom neko od rodbine, djece, unuka, praunuka…

Nedavno je, kaže, prvi put vidjela svoju praprapraunuku, sedam sedmica staru Zhaviu Whitaker, piše nypost.com.

Držala ju je u naručju, a neko ih je fotografirao i sliku objavio na društvenim mrežama.

Nije trebalo dugo da postane viralna, posebno nakon što je ova simpatična baka otkrila da ima vrlo brojnu porodicu.

 

 

 

Tog dana posjetilo ju je pet generacija žena iz njene porodice što je s njom činilo šest generacija na jednom mjestu.

 

– Znam da je okupljanje šest generacija rijetko, a još je rjeđe da su svi istog spola – kazala je Cordelijina unuka Howell (58).

Taj dan baki u posjetu su došle i njene kćerke Frances Snow (77), praunuka Jacqueline Ledford (29), pra-praunuka Jaisline Wilson (19) i beba Zhavia.

– U početku nismo imale namjeru organizirati samo žensko porodično okupljanje, ali tako je ispalo. Samo smo isplanirale kad ćemo se naći tamo, i to je sve. Baka je znala da dolazimo – dodala je i napomenula da njihovo okupljanje u isto vrijeme na istom mjestu nije bilo nimalo jednostavno s obzirom da žive u različitim državama.

Susret najmlađeg i najstarijeg člana ove vrojne porodice prošao je fantastično. Provele su zajedno tri sata i prepričale mnoštvo dogodovština.

 

Prisjetile su se i kako je beba završila u Cordelijinim rukama.

– Zhavia je postala malo nervozna, pa je baka u jednom trenutku rekla: “Dodaj mi tu bebu” kako bi je umirila u svom naručju – rekla je Howell.

Potom je ispričala da se njena baka udala za djeda Billa u dobi od 16 godina. Bio je prilično stariji od nje.

– Imao je 50 godina i bio je udovac s desetero djece. Prva žena mu je umrla dok je kod kuće rađala sijamske blizance. Ni bebe nisu preživjele. Baka je tako morala prihvatiti i ulogu majke iako je bila vrlo mlada. U toj se ulozi dobro snalazila i u konačnici je s djedom dobila još 13 djece – ispričala je Howell.

Dodaje kako su to bila teška vremena, živjelo se skromno, a u kući nije bilo vode.

– Djed je radio na željeznici i nije ga bilo cijelu sedmicu. Trebalo je nahraniti toliko usta, pa je baka svaki dan rano ustajala, naložila peć na drva, izašla i skupila jaja. Potom bi zaklala nekoliko kokoši, očerupala ih i ispekla. Znala je napraviti i kekse te umak za meso, a sve to djeci za doručak, prije nego što odu u školu – prisjetila se Howell.

Kaže kako je baka improvizirala i bila vrlo maštovita kada su nabavka, uzgoj i priprema hrane bili u pitanju.

Puno toga je konzervirala kako bi sačuvala viškove, a znala je koristiti i lokalno ljekovito bilje,a sve to prenijela je i na svoju djecu.

 

– Čak je izrađivala jorgane od krpa kako bi im zimi bilo toplije, jer je snijeg znao ulaziti u kuću kroz pukotine u zidovima. Ona se brinula za sve i nikad je nismo čuli da se na nešto žali – govori Howell.

Prema porodičnom stablu koji je napravila njena snaha Janice Taylor, Cordelia trenutno ima 623 potomka, uključujući 106 unučadi, 222 praunučadi, 234 prapraunučadi i 37 praprapraunučadi.

U Guinnessovoj knjizi rekorda upisana je porodica iz New Yorka s najviše živućih generacija, ima ih sedam, prenosi nypost.com.