Početna Prijedorski region Ova godina medonosno dobra

Ova godina medonosno dobra

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Za razliku od prošlih godina, ova godina je bila baš medonosna – tvrdi poznati prijedorski pčelar i apiterapeut Branko Končar koji u selu Jaruge, podno Kozaračkog kamena, posjeduje uzoran pčelinjak sa 60 košnica iz kojeg crpi sve ono što je vezano za pčele i pčelinje proizvode.

– Ove godine smo imali do 30 kilograma prosječno po košnici meda, ali je bilo i onih koji su imali duplo veće prinose – kaže Končar i naglašava da se ne može biti zadovoljno cijenama meda, sve dok je on jeftiniji od kilograma čokolade i dok ne dostigne realnu cijenu od 25 maraka po kilogramu.

On za to proziva i uvozni lobi koji nam, kako ističe, daje „rog pod svijeću, nudeći nam nekvalitetan med po deplasiranim i damping cijenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Tragično je, u isto vrijeme, da nam svake godine propadaju hiljade tona meda i stotine tona polena, a mi oba proizvoda uvozimo iz drugih zemalja –  naveo je Končar.

On smatra da je redovno uzimanje meda i pčelinjih proizvoda najbolja zdravstvena preventiva, jer organizam, na taj način, stiče potreban imunitet koji ga, kako ističe Končar, štiti od negativnih reakcija na ubod osa, štiteći ga i od drugih bolesti.

K.V.

ASHA prodaja vozila