Jučer je na obalama rijeke Dabar zvanično otvorena ribolovna sezona, a ovaj svojevrsni praznik ribolova u Sanskom Mostu, konačno su dočekali sanski ribolovci i njihovi gosti, istinski ljubitelji rijeke i ribolova.

Tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku svake godine privlači veliki broj ribolovaca, ljubitelja prirode i ostalih gostiju, koji su danas pohodili obale Dabra. I vremenske prilike pogodovale su današnjem druženju, koje je proteklo u dobrom raspoloženju, a i ribari koji su danas okušali sreću u lovu na potočnu pastrmku, imali su mnogo uspjeha.

Iz Sportsko ribolovnog društva „Devet rijeka“ u posljednje vrijeme poduzeli su značajne aktivnosti na planu obogaćivanja ribljeg fonda na ovom području. Rijeka Dabar , lijeva pritoka Sane, izuzetno je bogata potočnom pastrmkom zbog čega je ribolov na njenim obalama pravi užitak za svakog ribara. Među njima je i ove godine poznati sportski ribolovac, Jasmin Subašić iz Hrvatske, inače reprezentativac ove zemlje u sportskom ribolovu, koji je ovome događaju prisustvovao zajedno sa kolegama iz bh. reprezentacije.

Tradicionalni otvor ribolovne sezone na potočnu pastrmku održava se svake godine, a vremenom je ovaj događaj prerastao u jednu od značajnijih manifestacija grada na devet rijeka. Iako u nešto manjem obimu nego ranijih godina, sanski ribari su se potrudili i da ovogodišnji otvor ribolovne sezone protekne u dobrom raspoloženju uz neizostavne kulinarske i ribarske specijalitete, a brojni Sanjani koji žive i rade u inozemstvu, kao i njihovi gosti, ni ove godine nisu propustili priliku da prisustvuju ovom događaju. Iz Njemačke je i ovog puta doputovao Tehvid Kurbegović, zajedno sa svojim prijateljima, dugogodišnjim ribolovcima, kako bi ovaj vikend proveli u ugodnom prirodnom ambijentu koje pruža rijeka Dabar. Iz Sportsko ribolovnog društva „Devet rijeka“, koje gazduje rijekama i riječnim vodotocima na području sanske općine, za naredni period najavljuju nove aktivnosti na očuvanju rijeka i popularizaciji ribolova, koji ima sve preduslove da u narednim godinama postane prava turistička atrakcija koja bi privlačila veliki broj posjetilaca.

 

Sanartv