U Galeriji ” Sreten Stojanović” sinoć je otvorena izložba ” Kvo vadis” Mile Gvardiol , vizuelne umjetnice i univerzitetskog profesora iz Beograda.

Autorka , koja se bavi slikarstvom i digitalnom umjetnošću , prijedorskoj publici se predstavila sa devet akrila na velikom platnu , odnosno slikama iz ciklusa ” Kvo vadis”/Kuda ideš/.
” Na ovoj izložbi sam predstavila slike koje za polazište uzimaju stepenice, a uopšte cela serija ideju crpi u nekom pitanju koje nas prati kroz život ” Kuda mi idemo” i to je okosnica svega ovoga”, izjavila je Gvardiol novinarima u Prijedoru.

Ona je dodala da se kroz to pitanje kuda idemo igrala kroz različite forme, boje i postavila pred posmatrače to pitanje kroz slike koje su velikog formata.
“Ja sam dete slikara i arhitekte i moje stvaralaštvo ideju crpi u arhitekturi, pronalazim za sebe neke intrigantne forme koje pretačem u slike i to nastaje tako što ja te svoje ideje fotografišem, beležim i onda neke najintrigantnije delove odvajam i pretačem u slike”, kazala je Gvardiol.

Vršilac dužnosti direktora Galeriji Boris Eremić istakao je da je autorka izložbe jedna od najistaknutijih predstavnika svoje generacije na ovim prostorima.
” Pitanje `Kvo vadis` automatski asocira na određene puteve, na određena dolaženja, odlaženja, ukrštanja , u pitanju je geometrijska apstrakcija gdje Mila na svoj vizuelni način šalje određene vizuelne poruke , vrlo savremene u današnjem društvu za koje nam često treba orjentir, gdje idemo , gdje je tu krajnje ishodište i čemu se vraćamo”, istakao je Eremić.
On je najavio da će u ovoj ustanovi od 23-30. juna biti organizovan 16. Festival crteža i muzike gdje se mogu očekivati izuzetni umjetnici iz svijeta vizuelne i muzičke umjetnosti.
Izložbu Mile Gvardiol Prijedorčani mogu pogledati do 1.juna.