Početna Kultura OTVORENA IZLOŽBA O ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA U RIJECI

OTVORENA IZLOŽBA O ARHEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA U RIJECI

U Prijedoru je večeras otvorena izložba pod nazivom „Stoljeće arheoloških istraživanja u Rijeci“. Rezultat je saradnje prijedorskog Muzeja Kozare i Katedre za umjetnost starog i srednjeg vijeka Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci. Hronološki, od 1914. do 2014. godine, na 17 panoa predstavljeni su najvažniji arheološki lokaliteti i spomenici s područja Rijeke i okoline. Autorke su profesorice Palma Karković Takalić i Petra Predoević Zadković. „Na prvi pogled čini se da Prijedor i Rijeka nemaju dodirnih tačaka, međutim rijeke su te koje čine naše gradove specifičnima. U slučaju Rijeke to je Rječina, a u Prijedoru Sana. Nazvali smo ovaj projekat ‘Inter flumina Sanum et Oeneum – arheološka baština kao povod savremenom dijalogu’. Uz Muzej Kozare i Filozofski fakultet u Rijeci, projekat sufinansira Grad Rijeka. Podrazumijeva razmjenu izložbi između ove dvije ustanove“, rekla je Palma Karković Takalić.

Daniela Radosavac, kustos arheolog Muzeja Kozare, do kraja godine će u Rijeci prirediti izložbu o arheologiji područja rijeke Sane tj. arheološkom lokalitetu Zecovi, najavio je direktor prijedorskog muzeja Zoran Radonjić.

Izložbu je otvorila v.d. načelnika gradskog Odjeljenja za društvene djelatnosti Monja Kasalović u okviru „Prijedorskog ljeta kulture“. Trajaće do 6. jula.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila