fbpx

Otvoren najveći aerodrom na svijetu

Treći istanbulski aerodrom, koji će nakon što svi radovi budu završeni postati najveći aerodrom na svijetu, danas je svečano otvoren.

Aerodrom “Istanbul”, smješten u evrpskom dijelu Istanbula, u oblasti Arnavutkoy, svečano je otvorio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Erdogan se na ceremoniji otvaranja aerodroma “Istanbul” zahvalio posjetiocima među kojima su bili predsjednik Albanije Ilir Meta, katarski šejh Tamim Bib Hamad Al-Thani, predsjednik Kirgizije  Sooronbay Jeenbekov, predsjednik Kosova Haši, predsjednik Turske Republike Sjeverni Kipar Mustafa Akinci, predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov, predsjednik Moldavije Igor Dodon, predsjednik Pakistana Arif Alvi, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Sudana Omar Hassan Ahmad al Bašir, pemijer Bosne Denis Zvizdić, premijer Bugarske Bojko Borisov, premijer Kongoa, yamjenik premijera Slovenije Alenka Bratusek, ministar vanjskih poslova Irana Dževad Zarif, predsjednica gagauske pokrajine republike Moldavije Irina Vlahž

Predsjedavajući Velike skupštine Republike Turske (TBMM) Binali Yildirim na otvorenju Aerodroma Istanbul izjavio je kako ovaj aerodrom pokazuje snagu Turske.

Ovaj događaj je privukao veliku pažnju svjetskih medija kao i poznatih ličnosti iz svijeta sporta, umjetnosti, politike i biznisa.

U prvoj fazi bit će opsluženo 90 miliona putnika godišnje. Aerodrom je izgrađen na ukupnoj površini od 76,5 , a ya otvaranje prve faze potrošeno je 6 milijardi eura. Ostale faze bi trebale biti završene do 2023. godine.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

Po završetku radova, aerodrom će sadržavati šest odvojenih pisti, imat će kapacitet 500 aviona, parking otvorenog i zatvorenog tipa kapaciteta 70.000 vozila i godišnje će opsluživati oko 200 miliona putnika.

U prvoj etapi planirano je dnevno pet slijetanja i isto toliko uzlijetanja. Letovi su planirani, unutar zemlje, prema Ankari, Izmiru i Antaliji, odnosno Turskoj Republici Sjeverni Kipar i Azerbejdžanu, koji će biti prvi međunarodni letovi.

Očekuje se da će na aerodromu dnevno uzlijetati i slijetati 2.000 aviona, prema više od 350 destinacija, a svoje usluge nudit će 250 aviokompanija.

Novi aerodrom, još prije otvorenja, dobio je nekoliko nagrada, pa se može očekivati da će taj trend biti nastavljen i u budućnosti.

Zgrada aerodromskog terminala prostirat će se na 1,3 miliona kvadratnih metara i bit će među najvećima u svijetu. Vanjski i unutrašnji izgled inspirisani su motivima turske arhitekture.

Novi aerodrom u Istanbulu bit će povezan i željeznicom do centra grada, a radovi na krakovima i dalje traju. Potpisani su i ugovori s licenciranim taksi prijevoznicima koji će poštovati niz standarda za pružanje usluga.

Na aerodromu će biti korištena i najnovija tehnologija, a bit će postavljeni i podni radari.

Kretanja će biti uočena na razdaljini od 2,5 kilometra. Na svakih 60 metara nalazit će se fiksna kamera, na svakih 360 PTZ kamere, 720 termalne kamere i fiberoptički senzori. Na dva punkta nalazit će se pripadnici snaga sigurnosti.

Na 9.000 pametnih kamera postavljenih na terminalu i parkinzima instalirano je osam profila sumnjivih ponašanja. Oni koji budu imali jedan od njih, bit će odmah detektovani.

(TRT)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila