Početna Prijedorski region OTVOREN 15. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA „ZLATNA VILA“

OTVOREN 15. MEĐUNARODNI FESTIVAL POZORIŠTA „ZLATNA VILA“

Nastupom Gradskog hora Prijedor pod dirigentskom palicom Aljoše Novakovića, sinoć je u Pozorištu Prijedor otvoren Međunarodni festival pozorišta “Zlatna vila.

– Veliko je zadovoljstvo što smo našim sugrađanima omogućili šestodnevno uživanje u čarima dramske umjetnosti i što će Prijedor sve do subote postati centar kulturnih dešavanja u RS.  U godini koja je bila puna izazova zbog pandemije virusom korona , morali smo pomjerati termin održavanja festivala, ali smo srećni što večeras sa ponosom otvaramo  naš 15. Međunarodni festival “Zlatna vila”. Grad Prijedor nije prestao i nastaviće u budućnosti, uprkos raznim izazovima, da insistira na njegovanju kulture i tradicije, umjetničkog stvaranja u oblasti slikarstva, horske muzike, književnosti i pozorišne djelatnosti – rekla je otvarajući festival Monja Kasalović, v.d. načelnika Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Daske prijedorskog Pozorišta, u narednih šest dana, predate su glumcima iz Hrvatske, BiH, Srbije. Prve festivalske večeri u takmičarskoj konkurenciji glumci Narodnog pozorišta RS će izvesti predstavu „Zločin i kazna“  po tekstu Dostojevskog i u režiji  Dušana Petrovića.

U takmičarskoj konkurenciji su i predstave “Hajmo na fuka”, Hrvatskog narodnog kazališta Mostar “Bilježnica za Robija K.” Satiričnog kazališta “Kerempuh” te predstava “Zla žena” Narodnog pozorišta Subotica .

O pobjedniku će odlučivati žiri u sastavu: Željko Hubač, Zijah Sokolović i Tomislav Čadež. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada najavljeni su za subotu 16. oktobra . Srđan Knjeginjić, vršilac dužnosti direktora Pozorišta Prijedor, očekuje da će predstave po izboru selektora Marka Misirače privući brojnu publiku. Organizator festivala je Pozorište Prijedor, generalni pokrovitelj grad Prijedor,dok je  pokrovitelj Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

kozarski.com