Početna Prijedorski region OTVOREN 14. FESTIVAL CRTEŽA I MUZIKE

OTVOREN 14. FESTIVAL CRTEŽA I MUZIKE

U Galeriji „Sreten Stojanović“ večeras je otvoren 14. Festival crteža i muzike. U likovnom dijelu Festivala učestvuje osam studenata sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Akademije umjetnosti iz Banjaluke i sa Akademije umetnosti u Novom Sadu. Oni će u galerijskom prostoru slikati portrete pod budnim okom svojih mentora, Nenada Nastića i Milana Krajnovića. Portret je izabran za ovogodišnju temu Festivala kao omaž dugogodišnjem direktoru prijedorske galerije i vrsnom portretisti, slikaru Tihomiru Ilijaševiću, koji je preminuo prošle godine. Festival je otvoren koncertom muzičara i kompozitora, Nenada Milosavljevića, poznatijeg kao Neša Galija.

„Sviđa mi se što se Festival crteža i muzike dešava u prelijepom ambijentu prijedorske galerije, prirodnom za sve one koji žele da usavršavaju svoje duhovno stanje. Zato umjetnost i postoji. Prijedor treba da bude ponosan na svoju galeriju. Koncerti ‘Galije’ u Prijedoru su uvijek bili dobri, tematski drugačiji od ostalih, jer je situacija to nekako nametala, a mi smo dovoljno vješti da se tome prilagodimo. Dobra strana te priče je da iz tog prilagođavanja uvijek izađe neki neočekivani kvalitet. Ovdje su se uglavnom dešavali stvaralački koncerti koji su mijenjali našu bit i to je nešto na što sam posebno ponosan“, rekao je Milosavljević.

Otvaranju Festivala prisustvovao je gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je rekao da ova manifestacija daje poseban doprinos prijedorskom „Ljetu kulture“.

„Svi koji su poznavali Tihu Ilijaševića, znali su da je ovo njegova ideja kojom je želio da se ostvari spoj mladosti, umjetnosti i muzike. I u tome je uspio. Mada je prerano i iznenada otišao, vjerujemo da je znao da je ova manifestacija bila jedinstvena. Karakteristika ovog festivala je da su svi dosadašnji učesnici radili u prisustvu publike, odnosno slučajnih prolaznika koji su tokom dana ulazili u Galeriju i gledali kako nastaju ikone, akvareli, crteži, grafike, skulpture, mozaici, vitraži. Tako će biti i ovog puta“, rekao je gradonačelnik Pavlović.

Pored Neše Galije, u muzičkom dijelu Festivala nastupiće violinistkinja iz Banjaluke, Natalija Todorović, čijim koncertom će u petak, 23. jula, biti zatvoren Festival crteža i muzike.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila