Početna BiH OTVARANJE GRANICA: U koje zemlje možemo ući sa pasošem BiH?

OTVARANJE GRANICA: U koje zemlje možemo ući sa pasošem BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crna Gora ni od 1.6. neće dozvoliti ulazak u zemlju građanima BiH i Srbije, jer zemlje “ne ispunjavaju” epidemiološki kriterijum. Zanimljivo je da ni BiH trenutno ne dozvoljava ulazak stranim državljanima osim za određene kategorije.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija najavio je da će bh granice za strane državljane biti otvorene od 1.6.

Državljani BiH koji se vraćaju u BiH od 21.05. više ne idu u samoizolaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo kakva je trenutno situacija za ulazak bh državljanima. Koristili smo BIHAMK kao izvor informacija…

HRVATSKA

Zatvoreni su svi granični prelazi sa BiH.

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uslova:

1.posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sahranu u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boravitim odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

2.Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv privrednog subjekta u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka-kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.

3.Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev.

Privremeno su zatvoreni svi granični prelazi za pogranični saobraćaj između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

SRBIJA

Srbija je otvorila granične prelaze za putnički i robni saobraćaj bez neophodnog testa na koronavirus i dozvole komisije.

CRNA GORA

Zatvoreni su svi granični prelazi prema BiH. Ulazak je dozvoljen samo njihovim državljanima, strancima koji imaju prijavljen boravak i vozačima teretnih vozila na GP Klobuk-Ilino Brdo.

Crnogorski premijer saopštio je juče kako će Crna Gora otvoriti svoje granice za strane državljane koje ispunjavaju “odgovarajući epidemiološki kriterijum”, odnosno da je to 25 i manje oboljelih u odnosu na 100 hiljada stanovnika.

U ovom trenutku to su samo Hrvatska, Slovenija, Austrija,Njemačka, Poljska, Češka, Mađarska, Albanija, Grčka.

SLOVENIJA

Slovenačka granica otvorena je za državljane iz zemalja EU i Evropskog gospodarskog prostora (EGP), ako u zadnjih 14 dana nisu boravili izvan EU. Za državljane iz trećih zemalja (BiH, Srbija, Crna Gora…) ostaju ograničenja i obavezan karantin ako ulaze u Sloveniju s namjerom ostanka. U slučaju državljana EU, njihov ulazak u Sloveniju može biti odbijen ukoliko imaju simptome koronavirusa.Svi manji granični prelazi prema Italiji su zatvoreni. U funkciji su granični prijelazi: Vrtojba, Rateče, Fernetiči, Škofije i Krvavi potok (5–23).

Većina zemalja EU je za strance zatvorila svoje granice najmanje do 15.6.2020.

6yka.com

 

ASHA prodaja vozila