Početna BiH Otvaranje granica čuva novac i vrijeme

Otvaranje granica čuva novac i vrijeme

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvaranje granica u regionu bila bi privredna prekretnica koja bi domaćim preduzećima dala vjetar u leđa, sačuvala vrijeme i novac te donijela slobodu kretanja ljudi, proizvoda, usluga i kapitala.

Zajednička je to ocjena privrednika i ekonomista u Srpskoj u vezi sa pristupanjem BiH inicijativi “mali Šengen”.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže za “Glas Srpske” da bi pristupanjem “malom Šengenu” privreda Srpske sigurno bila na dobitku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ubrzao bi se promet robe i uštedjelo i vrijeme i novac prilikom plasmana proizvoda. Roba ne bi više čekala na granicama, a to bi bila i prilika da pokažemo da smo sposobni da odgovorimo svim zahtjevima koji su u primjeni u Evropskoj uniji, da možemo da ispoštujemo sve propise u ovom segmentu – rekao je Blagojević.

Direktor bijeljinske Prehrambene industrije “Sava Semberija” Stevo Filipović rekao je da bi “mali Šengen” omogućio ekspeditivnije poslovanje.

– To bi bio ogroman zamajac za domaću privredu. Roba ne bi više čekala na granicama, dovelo bi do bržeg protoka robe, a osim toga bili bi u mogućnosti da izvozimo više. “Mali Šengen” bi bio ogroman iskorak za naše poslovanje s obzirom na to da izvozimo oko 85 odsto ukupne proizvodnje – rekao je Filipović.

Direktor firme “Mreža-Network” iz Dervente Zoran Tošić ističe da u situaciji kada svijet zbog pandemije zatvara granice prema istočnim evropskim zemljama, a posebno balkanskim, “mali Šengen” bio bi privredna prekretnica koja bi domaćim preduzećima dala vjetar u leđa.

– Privredni potencijali su neiskorišćeni, a mogućnosti velike. Otvaranjem granica došlo bi i do smirivanja nacionalnih tenzija. Privrednici bi progledali, jer bismo se mogli osloniti jedni na druge i raditi zajedno na prostoru bivše Jugoslavije. Gledajući iz ugla privrede i mogućnosti razvoja Balkana, “mali Šengen” je veliki plus – rekao je Tošić.

Koncept “malog Šengena” koji podrazumijeva značajno olakšanje kretanja ljudi, roba i kapitala te povezivanje tržišta, pozdravljaju i ekonomisti.

– Za nas bi to bilo krucijalno, jer smo mi malo, zatvoreno tržište i to bi bio naš iskorak ka velikim tržištima koja su kompatibilna nama. Riječ je o tržištima bivše Jugoslavije gdje imamo slične navike, životne i egzistencijalne i navikli smo na određene brendove. Tu su svakako i zemlje koje su se naslanjale na bivšu državu sa kojima postoji iskustvo u saradnji. Vjerujem da tu imamo šansu i kvalitetom proizvoda i cjenovno i sigurno bi svi imali koristi – rekao je član Udruženja ekonomista RS SNjOT Aleksandar Ljuboja.

Predsjedništvo

Predsjedništvo BiH će na prijedlog srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika na idućoj sjednici, koja je zakazana za 17. septembar, odlučivati o pristupanju BiH inicijativi “mali Šengen”. Plan je da se toj inicijativi pored Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, priključe i samoproglašeno Kosovo i Crna Gora.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila