fbpx

Otkriveno 69 slučajeva krađe struje

Na području Prijedora, Bosanskog Novog, Bosanske Dubice, Bosanske Kostajnice, Oštre Luke i Krupe na Uni samo u prošloj godini otkriveno je 69 slučajeva neovlaštene potrošnje električne energije, čime je ”Elektrodistribuciji” nanesena šteta od 121.000 maraka.

 

Predrag Klincov, portparol „Elektrokrajine“, navodi da se prilikom otkrivanja slučajeva krađe struje traži asistencija policije, nakon čega se, budući da je riječ o krivičnom djelu, podnosi izvještaj nadležnom tužilaštvu. Tako je u prošloj godini podnesena 31 krivična prijava protiv nesavjesnih potrošača.

Klincov dodaje da su radnici prilikom isključenja struje nerijetko izloženi verbalnim prijetnjama, pa čak i fizičkim napadima. Jedan takav dogodio se u maju prošle godine u Donjim Rakanima kod Bosanskog Novog.

– Dvojica mještana su, nakon što im je isključena struja, presrela službeno vozilo „Elektrodistribucije“ s dvojicom radnika te, uz psovke, drvenim palicama udarala po haubi vozila, pričinivši materijalnu štetu – kaže Klincov.

 

Naglašava i da se najveći broj neovlaštene potrošnje odnosi na samovoljno priključivanje kupaca koji su zbog neplaćanja ranije isključeni s mreže. Kad je krađa struje u pitanju, tu, definitivno, nema pravila. Struju kradu domaćinstva, ali i vlasnici ugostiteljskih objekata, poduzetničkih radnji, pa čak i preduzeća.

Postavljanje brojila s daljinskim očitavanjem, po Klincovu, jedan je od najefikasnijih načina za sprečavanje neovlaštene potrošnje električne energije.

 

Krivično djelo

 

Prema novom Krivičnom zakonu RS od jula 2017., krađa električne energije se tretira kao krivično djelo za koje je predviđena zatvorska i novčana kazna. Na području PU Prijedor od jula do kraja decembra prošle godine evidentirano je 15 slučajeva neovlaštene potrošnje struje. Tokom januara ove godine u PU Prijedor registrirana su četiri takva slučaja.

 

Avaz

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila