Početna Prijedorski region Otkrivena spomen ploča i otvorena spomen soba Fikretu Hodžiću

Otkrivena spomen ploča i otvorena spomen soba Fikretu Hodžiću

FIKRET HODŽIĆ- ŠAMPION I ČOVJEK ZA SVA VREMENA

Ubili su ga kukavički. S leđa je rafal zločinca zaustavio srce velikog čovjeka i šampiona.

Dakle, danas je tuga odjekivala Srebrenicom gdje je počinje genocid. Tuga je u ogroomnim količinama bila prisutna u Trnopolju i Kozarcu. Ali, ni ponosa nije falilo jer takav je bio i Fikret Hodžić.

Ljudska gromada je ponosno širom svijeta govorila o Trnopolju i Kozarcu. Bio je treći na svijetu, drugi u Evropi, apsolutni prvak Balkana i 15 puta prvak Jugoslavije. Dozvolite i potpisniku ovih redova da pored tuge govori o ponosu.

Danas sam najponosniji voditelj na svijetu jer mi je ukazana čast da govorim o junaku svoga djetinjstva. Kada me Fikreta Hodžića supruga Suada pitala koliko košta moj današnji angažman prilikom otvaranja spomen sobe i otkrivanja spomen ploče, odgovorio sam pitanjem: ” Koliko trebam platiti što mi je pripala ta čast”? Zajedno smo zaplakali…

Za Fikretom Hodžićem, višestrukim prvakom bivše Jugoslavije, viceprvakom Evrope, prvakom Mediterana i osvajačem bronze na svjetskom prvenstvu u bodibildingu, koji je ubijen 1992. godine u Trnopolju kod Prijedora, žalio je i svjetski poznati glumac i sportista Arnold Schwarzenegger.

U pismu koje je naslovio na Fikretovog sina Džemala Hodžića, a koje je posredstvom američke ambasade u Beču 1993. godine poslao izbjegloj porodici ubijenog Fikreta, Schwarzenegger je izražavajući žaljenje zbog smrti sportiste svjetskog ranga podsjetio i kakva je sportska i ljudska veličina bio Prijedorčanin koji je 9. jula 1992. godine sa porodicom izveden a potom i pogubljen nedaleko od porodične kuće u Trnopolju, u zaseoku Haskići.

Fikretovi sportski počeci

Rođen 26. juna 1953. godine Fikret se tim sportom počeo baviti ustvari jer je bio niži i manji u odnosu na vršnjake, praveći tegove salijevajući beton u konzerve. Kada se vratio iz vojske, za tegove je koristio točkove od vagona. Sam je izrađivao sprave budući da mu je otac imao kovačnicu. Počeo je 1983. izvoziti sprave za vježbanje, od čega je porodica i živjela.

Imali su teretanu u Trnopolju i u Kozarcu, kako je kazala Hodžić, hiljade sportista je prošlo kroz njihove teretane, pa čak i onaj koji je ubio Fikreta.

Fotografije Fikreta Hodžića s takmičenja i kasete s video snimcima Suadi su poslane iz Srbije, a jedan od ljudi koji su poslali te fotografije bio je Nenad Vučković, sadašnji predsjednik Bodibilding i fitnes federacije Balkana.

Senudin Safić / Prijedor24.com

ASHA prodaja vozila