Početna Vijesti  Otac Slavka kojem zbog autizma ne daju u školu razočaran situacijom

 Otac Slavka kojem zbog autizma ne daju u školu razočaran situacijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi već znaju priču o Slavku Mrševiću, tinejdžeru kojem je već drugu godinu uskraćeno pravo na školovanje u Rudom, a on od tada dolazi pred školu kako bi svoje vršnjake vidio barem za vrijeme odmora.

Prošle sedmice Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske je objavilo da poništava dan ranije donesenu odluku Školskog odbora Srednjoškolskog centra Rudo, da se Slavko Mršević, dječak sa blagim oblikom autizma, vrati u školu.

Tim povodom, Slavko je pisao resornom ministarstvu, a Nenad Mršević, njegov otac, je istakao da mu je teško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Sve mu je ovo teško palo, on trenutno se loše osjeća i ne može da shvati zbog čega se ovo dešava – kazao je Nenad.

On je dodao da ne može shvatiti ovu odluku škole.

– Ne mogu, pokušavam ali stvarno ne mogu. Kako shvatiti činjenicu da smo mi u četvrtak dobili obaviještenje od škole da su donijeli odluku da se Slavko vrati u školu. Očekivali smo da krene u školu. U isto vrijeme u ministarstvu je donijeta odluka da se ta odluka poništi. Njegovoj sreći nije bilo kraja kada je prvobitno saznao, ali je njegova sreća trajala nekoliko sati. Vijest nas je duboko pogodila – istakao je Nenad.

On je objasnio kako se do sada odvijalo njegovo obrazovanje.

– Teško je to objasniti, to je gotovo čitav film. Znači Slavko se upisao školske 2015/16 u školu. Prvo polugodište su ga treitrali kao tipično dijete, nije imao prilagođeni plan, ništa mu nisu od zakonskih normi obezbijedili, tretirali su ga kao tipično dijete. Kad su dobili ljekarski nalaz u novembru da je potrebno prilagoditi Slavku plan i program, oni su odlučili, tj. direktor, da Slavka prestanu da ocjenjuju u drugom polugodištu. Mi smo se borili pravnim sredstvima da te odluke osporimo. Dobili smo podršku brojnih institucija da škola krši Slavkova prava, ali su oni ostali neumoljivi i bez pravnog akta su ga izbacili iz škola – smatra Nenad Mršević.

Zatim je dodao da su mu rekli da ne dolazi u školu kada je pošao u drugi razred.

– On je molio ministarstvo da ga pusti u školu ove četiri nedjelje da bude sa svojim drugovima s kojima je išao devet godina u školu. Trenutno nema informacije kakvi su planovi ministarstva, da li će udovoljiti njegovim zahtjevima. Ja se iskreno nadam, veliki broj ljudi nam je pružio podršku i sve više ih se javlja nudeći pomoć. Nadam se da će ministarstvo udovoljiti njegovoj molbi i omogućiti mu da ovaj mjesec dana provede sa svojim drugovima – dodao je Mršević.

Kako ej kazao pokušao je da razgovara sa direktorom škole.

– Nudili smo direktoru razne prijedloge da Slavko ide u školu, ali je on tražio načine da to opstruiše. On je jedan od glavnih generatora cijele ove hajke. Mladić koji ima jednu jedinu želju, koja je skromna, a ispada megalomanska. On samo želi da ide u školu. Kad bi mogao da bilo koga zamoli bilo šta, to bi bilo da mu omoguće da provede ovaj mjesec dana sa svojim drugovima – zaključio je otac za N1.

(Blic)

ASHA prodaja vozila