Početna BiH Osumnjičeni da su uvozili skupocjena vozila na osnovu invalidskih povlastica

Osumnjičeni da su uvozili skupocjena vozila na osnovu invalidskih povlastica

Službenici Federalne uprave policije u akciji “Eagle” na području Zenice i Kaknja, uhapsili su 19 osoba te između ostalog pronašli određenu količinu novca, oružja, automobila.

Uhapšeni su : A.B. (35), J.K. (31), K.I. (41), I.B. (78), I.D. (49), A.H. (39), E.B. (52), H.S. (28), H.M. (40), S.I. (37), U.H. (48), A.K. (30), A.H. (32), M.M. (52), R.K. (41), S.H. (36), K.H. (45) iz Zenice i O.T. (55) .

Uhapšene terete za udruživanje radi činjenja kriničnog djela, nedozvoljenu trgovinu, krivotvorenje isprava, poresku utaju, pranje novca, davanje dara i drugih oblika koristi, zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, odavanje službene tajne i primanje dara i drugih oblika koristi.

“Postupajući po naredbi Općinskog suda u Zenici policijski službenici Federalne uprave policije su izvršili pretrese pokretne i nepokretne imovine osumnjičenih lica, kojom prilikom je pronađen određeni broj motornih vozila, oružje, novac u različitim apoenima, kupoprodajni ugovori, cigarete bez akciznih markica, kao i drugi dokazi koji se dovode u vezu sa izvršenjem navedenih krivičnih djela”, navodi se u saopštenju FUP-a.

Osumnjičene terete za udruživanje s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, izvršenjem krivičnih djela na način da su vršili nabavku putničkih motornih vozila u Bosni i Hercegovini i van nje, te su ista dovozili i pripremali ih za dalju preprodaju.

Takođe ih sumnjiče za posjedovanje skupocjenih putničkih vozila stečenih izvršenjem krivičnih djela koja su uvozili na osnovu invalidskih povlastica, te na taj način izbjegli plaćanje obaveza.

“Ista bi u pojedinim slučajevima koristili određeni vremenski period, a potom vršili njihovu preregistraciju na uže članove svojih porodica kao i na treće, njima poznate osobe”, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni  će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama Federalne uprave policije u Sarajevu biti predati u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.