Početna Prijedorski region Oštro upozorenje zbog “Ljubije”

Oštro upozorenje zbog “Ljubije”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konfederacija sindikata RS zahtijeva od Vlade RS da obavezno preispita svoju odluku kojom daje saglasnost Investiciono-razvojnoj banci za prodaju akcija RŽR Ljubija putem aukcije, jer kriterijumi koji su postavljeni omogućavaju raznim kompanijama učešće, kao i onim koje koje se i ne bave eksploatacijom željezne rude i koje ne davaju nikakve garancije za nastavak kopanja rude u prijedorskoj regiji.

“Za nas je ne shvatljivo da ni jedna relevantna institucija kojoj smo se obratili (Predsjednik RS, Vlada RS, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, Ministarstvo saobraćaja i veza, gradonačelnik i Skupština grada Prijedora) otvorenim pismom od 17.10.2018 godine nije se oglasila niti je upriličila razgovor sa predstavnicima zabrinutih radnika čija se egzistencija dovodi u pitanje ovakvim načinom prodaje”, kaže se u saopštenju Konfederacije sindikata Republike Srpske.

Dalje se naglašava da je na jučerašnjem sastanku predsjedništva Konfederacije sindikata RS donesena odluka na osnovu koje traže hitne sastanke sa predstavnicima institucija, kojima su nedavno uputili otvoreno pismo da se izjasne o ovom pitanju koje je od suštinskog značaja za 850 radnika i njihovih porodica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Smatramo da je ovakav pristup prodaji akcija RŽR Ljubija potpuno neodgovoran i ne garantuje opstanak ni postojećih a kamoli otvaranje novih radnih mjesta, te izražavamo zabrinutost što nisu u razmatranje uzeta mišljenja struke, analize cjelokupnog ambijenta, činjenica i postojećih ugovorenih odnosa”, kaže se u saopštenju i dodaje da se datim kriterijumima nije dostigao nivo uslova po kojima bi na aukciji učestvovale svjetski priznate i poznate kompanije koje se bave eksploatacijom i preradom željezne rude.

Konfederacija sindikata RS u potpunosti razumije zabrinutost prijedorskih rudara i spremni su na sve načine da podrže radnike iz Sindikalne organizacije Arcelor Mittal kako ne bi ostali bez svojih radnih mjesta.

“Spremni smo na sve vrste sindikalne borbe, u kojoj će kolege iz čitave RS dati podršku u smislu organizovanja velikih protesta, štrajkova i slično”, kaže se u saopštenju i dodaje da su nadležni u institucijama RS apsolutno odgovorni za dalja dešavanja po pitanju prodaje RŽR Ljubija, za moguće zatvaranje radnih mjesta direktno za 850 radnika i još indirektno za preko 10.000 radnika.

Konfederacija sindikata smatra neprimjerenim i neodgovornim ponađanje nadležnih zbog ignorisanja zabrinutosti kod radnika.

“Organizovanje hitnih sastanaka i jasno izjašnjavanje svih institucija, definisanje kriterijuma prodaje koji garantuju sigurnost radnih mjesta i otvaranje novih bi doprinijeli iznalaženju najboljih rješenja za pregovaračkim stolom gdje bi svi preuzeli svoje obaveze. Ukoliko se to ne dogodi mi ćemo iskoristiti svoje pravo na radikalne vidove borbe kako bi smo sačuvali postojeća radna mjesta i alarmirali javnost i sve građane u razvoju svijesti da niko nema pravo da nam oduzima pravo na rad i perspektivu radnih odnosa iz bilo kog interesa”. kaže se u oštrom saopštenju Konfederacije sindikata Republike Srpske.

 

ASHA prodaja vozila