Početna Region Oštre mjere u Sloveniji: Ko namjerno širi zarazu 15 godina zatvora

Oštre mjere u Sloveniji: Ko namjerno širi zarazu 15 godina zatvora

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji, u kojoj su 253 osobe zaražene virusom korona, uvode se oštre mjere u borbi protiv ovog virusa, pa tako svaki ugostitelj, trgovac ili neki drugi pojedinac koji prekrši pravila i proširi bolest, može da dobije osam godina zatvora.

Ukoliko je pojedinac namjerno proširio zarazu, mogao bi da se suoči sa kaznom od 15 godina zatvora, ukoliko dođe i do smrtnog slučaja. Kako se navodi u članu 177 slovenačkog krivičnog zakonika, koji se odnosi na prenošenje zaraznih bolesti, “ko ne poštuje propise kojima nadležni organ određuje inspekciju, dezinfekciju pacijenata i bilo koje druge mjere za kontrolu ili sprečavanje širenja zaraznih bolesti, kažnjava se novčano ili zatvorom do jedne godine”.

Ukoliko je došlo do smrti jedne ili više osoba, zatvorske kazne su rigoroznije, a advokat Marko Makuc kaže da se u tom slučaju radi o zločinu protiv života i tijela, ali napominje da se počiniocem krivičnog djela smatra isključivo osoba na koju se naredbe odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao primjer navodi da ukoliko je Vlada donijela propis da ugostitelji zatvore svoje lokale, biče kažnjeni ako se utvrdi da su te naredbe prekršili.

Tanjug

ASHA prodaja vozila