Početna Prijedorski region Oštra Luka: Brojni planovi u nerazvijenoj opštini

Oštra Luka: Brojni planovi u nerazvijenoj opštini

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz opštine Oštra Luka najavljuju da će ove godine završiti izgradnju sportske dvorane, proširiti uličnu rasvjetu, te riješiti problem vodosnabdijevanja centralnog dijela opštine.

Načelnik Oštre Luke, Dragan Stanar, za Srpskainfo kaže da je okončan sudski spor između izvođača radova i opštine, koji je bio prepreka za završetak preostalih 10 odsto radova.

– Ostalo je da se u sportskoj dvorani postavi pod, odnosno sportska podloga, te da uradmo projekat spoljašnjeg uređenja dvorane u sklopu kojeg će biti i put za pristup ovom objektu – izjavio je Stanar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da je neredovno snabdijevanje vodom problem za ovu opštinu, koja ima oko 50 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

– Očekujem da već u ovom mjesecu potpišemo sporazum sa opštinom Sanski Most iz Federacije BiH o zajedničkoj izgradnji vodovoda. Na osnovu tog sporazuma stanovništvo najveće tri mjesne zajednice vodu bi dobijalo iz distributivnog sistema susjedne opštine – kaže Stanar.

Navodi da bi u projekat vodosnabdijevanja trebalo uložiti oko milion i po maraka, te da je za njegovu realizaciju neophodna novčana pomoć i viših nivoa vlasti.

– Koprivna ima mjesni vodovod, ali u avgustu, kada je najpotrebnija voda, bunar presuši. Potrebno je da preduzeće iz Sanskog Mosta omogući priključak na vodovodnu cijev koja je oko dva kilometra udaljena od entitetske linije, te da urade šaht – kaže on.

Dodaje da Oštroj Luci nedostaje objekat Vatrogasnog doma za smještaj opreme i vozila Vatrogasnog društva, koja se trenutno nalazi u neadekvatnim prostorima za koje se plaća zakup. Najavljuje da će u ovoj lokalnoj zajednici tokom 2020. biti veliki broj projekata iz oblasti poljoprivrede koji će biti realizovani sa udruženjima i nevladinim sektorom.

– Iz budžeta izdavjamo oko 50.000 KM za direktne podsticaje poljoprivrednicima, dok ćemo učestvovati i u zajedničkim projektima sa nevladinim organizacijama tako da ćemo izdvojiti ukupno oko 90.000 KM za poljoprivredu – rekao je Stanar.

Navodi da je Oštra Luka nerazvijena opština i da joj budžet za ovu godinu iznosi 1.507.500 KM.

– Ovaj  budžet je maksimalno izbalansiran, socijalno odgovoran i razvojni u mjeri koliko je to dozvolio budžetski okvir. Nadam se da će Vlada RS imati sluha i jedinice lokalne samouprave koje spadaju u nerazvijene opštine pomoći na način da im se uvećaju koeficijenti od PDV – kaže Stanar i dodaje da su se prihodi od PDV pokazali kao najstabilniji u strukturi  prihoda.

Prošlu godinu ocjenjuje kao jednu od uspješnijih, jer su završeni brojni projekti.

– Završena je izgradnje spomen-sobe i skupštinske sale, a vrijednost tog projekta je 200.000 KM. Uz pomoć Ministarstva zdravlja RS, za Dom zdravlja „Sveti Sava“ nabavljeno je sanitetsko vozilo od 75.000 KM. U izgradnju tri mosta preko rijeke Japre u Mjesnoj zajednici Budimlić Japra uloženo je 162.000 KM – rekao je Stanar.

Dodaje da su u prošloj godini uložili oko 250.000 KM za asfaltiranje 5 lokalnih puteva i ulica u dužini od oko 3 kilometra.

– Za zamjenu klasičnih lampi ulične rasvjete sa novim rasvjetnim tijelima LED tehnologije u nekoliko ulica utrošili smo 30.000 KM – kaže on.

Navodi da je za Oštru Luku veoma značajno što preduzeće “Elektrokrajina” završava objekat rasklopnice, koja ima za cilj kvalitetnije snabdijevanje centralnog dijela ove opštine električnom energijom.

Izašli iz dužničkog ropstva

Dragan Stanar ističe da je Oštra Luka konačno izašla iz dužničkog ropstva.

– Prije šest godina Oštra Luka je bila zadužena za oko 1.700.000 KM, što je više od budžeta naše opštine. Konačno smo prodisali, jer smo vratili oko 90 odsto tih kredita – tvrdi on.

Dodaje da Oštra Luka osjeća odlazak stanovništva, te da je bez pomoći i planova viših nivoa vlasti lokalna zajednica tu nemoćna.

Srpska Infp

ASHA prodaja vozila