Početna Vijesti Osmoro uhapšeno jer su zarađivali na ljudima koji su pogođeni poplavama

Osmoro uhapšeno jer su zarađivali na ljudima koji su pogođeni poplavama

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osam osoba uhapšeno je danas u pet kantona u Federaciji BiH (FBiH) zbog sumnje da su prodavala doniranu poljoprivrednu opremu vrijednu oko milion KM.

U okviru akcije kodnog naziva “Farmer”, koju sprovede Pripadnici Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, vrše se pretresi na devet lokacija na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

Uhapšene su osobe čiji su inicijali I.M. (54), A.T. (52), M.N. (58), H.S. (57), E.S. (60), R.O. (50), V.J. (48), R.DŽ. (55), dok se jedna osumnjičena osoba nalazi van BiH, prenose federalni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni se sumnjiče da su od 2014. do polovine 2015. godine, u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije u ime Vlade FBiH i drugih njima bliskih oosba, izvršili nezakonitu i nenamjensku podjelu i prodaju poljoprivredne opreme i mehanizacije koju je Kina donirala BiH.

Oprema i mehanizacija, vrijednosti veće od milion KM, bila je namijenjena za korisnike iz FBiH pogođene poplavama.

Uhapšene osobe su opremu i mehamizaciju prodavala za gotov novac direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi.

Ove osobe se sumnjiče da su počinila krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnog djela, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja i prevara.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa krivičnim djelima.

Uhapšeni će nakon kriminalističke obrade u službenim prostorijama FUP-a u zakonskom roku biti predati u dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo.

Asistenciju prilikom današnjih aktivnosti pružaju pripadnici MUP-ova Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Livanjskog kantona.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila