Početna Prijedorski region Osim rude kopa se i kamen: Na području Prijedora osam ugovora o...

Osim rude kopa se i kamen: Na području Prijedora osam ugovora o koncesiji

Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske je na području grada Prijedora zaključilo osam ugovora o koncesiji, od čega je šest ugovora o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena.

Iz ovog Ministarstva saopštili su za Srpskainfo da se tri ugovora o koncesiji, od ovih ukupno osam, odnosi na eksploataciju tehničkog građevinskog kamena- serpentinita. To su ugovori na ležištu „Vranić“ kod Prijedora, zaključen sa koncesionarom „Niskogradnja Marjanović“ Prijedor, potom na ležištu „Vukića majdan“ kod Prijedora, zaključen sa koncesionarom „Prijedorputevi“, te na ležištu „Babića kamen“ kod Prijedora, zaključen sa koncesionarom „Babić prevoz“ Kozarska Dubica.

Serpentinit je inače masivna stijena.

Jedan je ugovor o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena – serpentinisanog peridotita i to  na ležištu „Bukova Kosa“, kod Prijedora, i on je zaključen sa koncesionarom „NEK 03“ Prijedor.

Dva su ugovora o koncesiji za eksploataciju tehničkog građevinskog kamena-krečnjaka. Jedan je na ležištu „Kamičani“ kod Prijedora, zaključen sa koncesionarom „Japra“ Novi Grad i drugi je na ležištu Drenovača kod Prijedora, zaključen sa koncesionarom „Arcelor Mital” Prijedor.

FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER
FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RINGIER

Iz Ministarstva energetike i rudarstva RS naveli su da su dva ugovora o koncesiji za ekspoloataciju željezne rude koji su zaključeni sa koncesionarom “Arcelor Mital” Prijedor.

To su ugovor o koncesiji za eksploataciju željezne rude na ležištu Omarska kod Prijedora, i ugovor o koncesiji za eksploataciju tri miliona tona željezne rude na površinskom kopu Ciganuša Škorac u LJubiji opština Oštra Luka.

– Kada su u pitanju istražni radovi na teritoriji grada Prijedora, ovo ministarstvo nema aktivnih rješenja kojim se odobrava istraživanje mineralnih sirovina, a isto tako je potrebno napomenuti da naknada za istražne radove iznosi dva odsto od vrijednosti projektnih radova i da je maksimalna dužina istražnih radova tri godine sa mogućnošću produženja do jedne polovine prethodno odobrenog roka – objasnili su iz Ministarstva.

Dodaju da se nakon obavljenih istražnih radova ne plaća koncesiona naknada, odnosno koncesiona naknada se plaća nakon sprovedenog postupka dodjele koncesije na osnovu Zakona o koncesijama.