Početna BiH Optuženi u slučaju “Dženan Memić” oslobođeni krivice

Optuženi u slučaju “Dženan Memić” oslobođeni krivice

Zijad Mutap, Alisa Ramić, Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović oslobođeni su danas optužbi u predmetu “Zijad Mutap i dr.” pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Optužnica ih je teretila za da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Tužilaštvo nije uspjelo dokazati da su optuženi prikrivanjem dokaza i počinitelja, fingiranjem dokaza, prikrivanjem činjenica koje su im poznate, poduzimali radnje s ciljem prikrivanja stvarnog načina na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život.

U ovom sudaskom procesu svjedočilo je 69 svjedoka i vještaka, od čeka 14 s mjerama zaštite.

Odgovorno tvrdim da je Dženan Memić ubijen, rekao je Ifet Feraget, advokat porodice Memić.

On smatra da Sud nije odradio posao na pravi način u, kako kaže, procesu koji je trebao biti test bh. pravosuđa.

“Jedino sa čime se slažem sa sudijom Brankom Perićem je da ovo nismo nikad imali u pravosuđu, ali u ovakvom pravosuđu se moralo desiti”, rekao je Feraget i dodao da što se tiče komentara sudije Perića malo je reći da sam razočaran, ali kao profesionalac moram sačuvati dostojanstvo.

“Čak me u jednom trenutku pitao hoćete li napustiti sudnicu. Pitao sam ga otkud vam pravo. Više puta sam rekao da postoje ubice. Glavno pitanje je da li ćemo kao društvo krenuti u nekom boljem pravcu. Vrijeđaju komentari sudije na oslobađajuće presude”, rekao je on.