Početna Zdravlje Optimizam produžava život

Optimizam produžava život

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da li vam je čaša uvijek do pola puna ili prazna? Jeste li životni optimista ili pesimista? Naučnici poručuju da čaša zaista može da bude do pola puna ili toliko prazna, ali da će u životu manje biti “žedan” onaj koji zauzme “do pola pun” stav.

Istraživanja pokazuju da je pesimizam ponekad bliži istini i da je koristan ako planiramo da izvedemo nešto krajnje riskantno, pa nas on priprema na najgoru moguću posljedicu. U svim drugim situacijama, optimističan pogled na život nam, tvrde stručnjaci, nudi mnogo više.

Kada je grupa naučnika pratila 7 000 ljudi tokom četiri godine u redovnim životnim tokovima, zaključila je da su optimisti imali 73 odsto manji rizik za srčane bolesti u poređenju sa pesimistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Ne samo da se optimisti zdravije ponašaju, nego i vjeruju da vježbanje i zdrava ishrana pozitivno utiču na zdravlje – kaže Erik Kim, autor studije i profesor psihologije Univerziteta Mičigen.

– Osim toga, optimisti se bolje nose sa stresom, što umanjuje štetne uticaje na zdravlje srca. Ako se uzmu u obzir sve nuspojave optimizma – sreća, pozitivniji pogled na svet i sebe, kao i sve zdravstvene pogodnosti, važno je da date sve od sebe i da na život počnete da gledate sa vedrije strane.

Nauka je dokazala da su optimisti ne samo zdraviji, već i uspješniji i zadovoljniji u vezama, poslu i sportu, da zarađuju više, jer su fleksibilniji i uporniji. Oni ne bježe od prepreka, već isprobavaju više mogućnosti i uvek traže nov način da ih savladaju. Stručnjaci nam zato poručuju da vježbamo optimizam, navodeći nekoliko osnovnih savjeta kako da reagujemo kada nam se zaista nešto ružno desi.

– Trebalo bi da kažemo sebi da neće dugo potrajati.

– Važno je da pronađemo nešto na šta taj događaj neće uticati, a može da nas utješi i ohrabri.

– Bez samooptuživanja.

– Taj događaj moramo da shvatimo kao izazov i priliku da nešto novo naučimo.

 

ASHA prodaja vozila