fbpx

Opština Gradiška na pragu ostvarivanja statusa grada

Opština Gradiška na putu je da dobije status grada i tako postane osmi grad u Republici Srpskoj pored Prijedora, Istočnog Sarajeva, Doboja, Trebinja, Banjaluke, Zvornika i Bijeljine.

Vlada Republike Srpske na današnjoj sjednici razmatra Nacrt zakona o gradu Gradiška, koji bi se u narednom periodu trebalo da nađe pred poslanicima u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić za Srpskainfo kaže da je ova lokalna zajednica zaslužila status grada.

– Mi smo predali elaborat o opravdanosti dobijanja statusa Ministarstvu uprave i lokalne samouprave koja je izradila Nacrt zakona o gradu Gradiška, koji će Vlada RS danas usvojiti i uputiti u dalju proceduru – istakao je Adžić.

On je ranije istakao da će ostvarivanjem statusa grada Gradiška imati veliku prednost u privlačenju insvestitora, prekograničnoj saradnji ali i povlačenju novca iz evropskih fondova.

Opština Gradiška po Zakonu o lokalnoj samoupravi RS ispunjava kriterijume za dobijanja statusa grada, među kojima su najvažniji broj stanovništva i stopa zaposlenosti na području lokalne zajednice.

Elaborat opravdanosti dobijanja statusa grada ova lokalna zajednica predala je resornom ministarstvu početkom 2017. godine u kome je navedeno da posjeduje izgrađene privredne kapacitete i infrastrukturu, koja odgovara potrebama jednog grada. Na području opštine zastupljenje su sve javne ustanove od školstva, zdravstva i policije čime se ispunjava još jedan od važnih kriterijuma za sticanje statusa grada.

U opštinskoj upravi navode da je ispunjen i kriterijum ostvarivanja javnih prihoda, kao i da ova lokalna zajednica ima razvijeni komunalni sistem od vodovoda, kanalizacije i grijanja što je takođe važno za dobijanje statusa grada.

(Blic)

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila