Početna BiH Opozicione partije najavile: Do petka dogovor o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Prijedora

Opozicione partije najavile: Do petka dogovor o zajedničkom kandidatu za gradonačelnika Prijedora

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 19. ОКТОБРА /СРНА/ - Представници СДС-а, ПДП-а, ДНС-а и СПС-а Мирко Шаровић, Бранислав Бореновић, Ненад Нешић и Максим Скоко на састанку.

Opozicija ulazi u pripremu narednih protesta, obzirom da vlast nije ispunila nijedan zahtjev iznesen na protestu, niti oko spriječavanja medijskog mraka ali ni oko kriminala u zdravstvenom sistemu – poručeno je nakon sastanka lidera opozicije.

U Istočnom Sarajevu upravo je završen sastanak lidera opozicije na kojem su na dnevnom redu bila pitanja realizacije zaključaka sa protesta opozicije, gdje je zaključeno da vlasti nisu ispunile zahtjeve građana nakon što je prošlo 15 dana od protesta na Trgu Krajine u Banja Luci.

Druge teme sastanka bile su pitanje načina vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj  i nadolazeći vanredni izbori u Prijedoru.

„Dogovorili smo se da će protesti biti nastavljeni i trajaće dok se zahtjevi ne ispune a  zahtjevi će biti i prošireni obzirom na nove političke izazove pred  koje je vlast dovela Republliku Srpsku“ – poručio je Šarović.

Vezano za različite inicijative koje smo dobili oko vraćanja nadležnosti Republike Srpske, kazao je Šarović na pres konferenciji, želim da kažem da se snažno suprostavljamo svakoj aktivnosti koja u opasnost dovodi cijelu Republiku Srpsku i raspiruje haos i priziva rat.

„Mi naravno jesmo za vraćanje nadležnost ali taj proces mora biti legitiman i postignut pregovorima sa onima sa kojima je upravo SNSD i prenio te nadležnosti. SDS se zalaže za vraćanje bilo koje nadležnnosti ali  po zakonu kako je jedino moguće. Ali suludi prijedlozi koji mogu izazvati sukobe nisu prihvatljivi. Ako nema dijaloga, hoćete li rat?“ – sugerisao je Šarović.

On je naglasio da jednostrane i nasilne odluke koje bi dovele u pitanje živote ljudi su apsolutno neprihvatljive.

„Dejton nema alternativu i to je potvrdio i predsjednik Vučić. Izjava predsjednika Srbije je takva da Dodik mora ozbiljno da se zamisli. On je takođe poručio da ne prihvata nikakve poteze koji dovode u pitanje mir“ – istakao je Šarović.

On je poručio da Dodik i aktuelna vlast na priči oko nadležnosti, žrtvujući Republiku Srpsku samo pokušava sebi pribrati političke poene, skretanjem pažnje sa životnih pitanja.

„Volim Republiku Srpsku, namjerno neću reći više nego on ali sigurno podjednako. I zato je ne dam. Ovo što on sada radi graniči sa ludilom bez ikakvog cilja“ – poručio je Šarović.

BN