Početna BiH Opet kasnimo za zemljama regiona: Ništa od novog popisa stanovništva

Opet kasnimo za zemljama regiona: Ništa od novog popisa stanovništva

Bosna i Hercegovina i ovaj put zaostaje za zemljama regiona i već je izvjesno da popis stanovništva neće biti obavljen u 2023. godini, za kada je to bilo predviđeno.

Politička previranja

Naša zemlja već sada nema tačne podatke o broju stanovnika, budući da svi dostupni podaci govore o masovnom odlasku, upozoravaju sociolozi.

Sociolog Amer Osmić kaže za “Avaz” da zbog političkih previranja u našoj zemlji ne možemo biti optimistični po pitanju donošenja zakona o popisu stanovništva i da to predstavlja enorman gubitak za BiH.

– Mi bismo, prema desetogodišnjim ciklusima prema kojima se vode popisi stanovništva, novi popis trebali provesti 2023. da bismo mogli upratiti određenu vrstu trendova kretanja stanovništva u odnosu na 2013. godinu – govori Osmić.

 

Osmić: Daleko smo od priprema

Osmić: Daleko smo od priprema

Na taj način bismo dobili preciznije podatke jer, kako navodi Osmić, prema mnogim istraživanjima i procjenama, situacija je, kada je riječ o stanovništvu, znatno drugačija od podataka kojima raspolažemo iz 2013. godine.

– Migracije, mortalitet, ali i vrlo loš negativan prirodni priraštaj značajno su utjecali na stanovništvo u BiH – mišljenja je Osmić.

Šanse za popis stanovništva u 2023. godini su minimalne.

Radna grupa

– To je jedan vrlo složen proces, posebno s demografskog aspekta, i iziskuje barem godinu do godinu i po veoma intenzivne pripreme s timovima. Nažalost, koliko sam ja upoznat, mi smo daleko od bilo kakvih priprema, tako da su moje prognoze, kako sada stvari stoje, da mi nećemo biti u stanju provesti izbore svakih 10 godina – ističe Osmić.

Agencija za statistiku BiH je 2019. godine, nakon što je dobila zadatak od Vijeća ministara da pokrene aktivnosti na pripremi Prijedloga zakona o popisu stanovništva u BiH, formirala radnu grupu za izradu prijedloga teksta navedenog zakona.

– U dopisu Vijeća ministara BiH nisu navedeni rokovi za izvršenje zadatka – kazali su nam iz Agencije za statistiku BiH.

Radna grupa Agencije za statistiku BiH za izradu teksta zakona o popisu stanovništva u BiH uradila je prijedlog teksta zakona i dostavila ga entitetskim zavodima na mišljenje.

Hrvatska i Srbija

Prema popisu stanovništva koji je Hrvatska provela u 2021., zabilježeno je da se broj stanovnika smanjio u odnosu na 2011. godinu za skoro 400 hiljada. Srbija je zbog pandemije koronavirusa prolongirala popis stanovništva i on će biti realiziran u oktobru ove godine.