Odbor Narodne skupštine Republike Srpske za zaštitu životne sredine danas će održati tematsku sjednicu o aktivnostima nadležnih institucija Republike Srpske i BiH povodom namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni i nuklearni otpad na lokaciji Trgovska gora u neposrednoj blizini granice sa Republikom Srpskom i BiH.

Na sjednici, kojom će predsjedavati predsjednik Odbora za zaštitu životne sredine Maksim Skoko, predviđena su obraćanja ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Bojana Vipotnika, kao i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca.

Predviđena su i obraćanja člana pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa BiH u vezi sa pitanjem odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore Nemanje Galića i predsjedavajućeg Ekspertskog tima za praćenje stanja i aktivnosti u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearanog goriva na lokaciji Trgovske gore Emira Dizdarevića.

Sjednica će biti održana u Narodnoj skupštini Republike Srpske u 13.00 časova.

Podsjetimo da je Hrvatska ozbiljna u namjeri da institucionalne otpade i pominjane opasne otpade iz NE Krško locira na Trgovskoj gori.

Aktivisti godinama upozoravaju na ovaj problem i da ukoliko se ove otpad odloži na ovoj lokaciji opasnost od nuklearnog otpada prijetnja je za 250.000 ljudi u narednih 300 godina.

Već nekoliko godina djeluju ekspertski i pravni tim koji je oformljen za rješavanje ovog problema, ali tek su se ove godine konkretni koraci započeli. Aktivisti su upozoravali na problem neaktivnosti pravnog tima koji duži period ništa nije preduzimao.

Problem Trgovske gore kao lokaliteta za odlaganje nuklearnog otpada traje od 1999. godine kada je Hrvatski Sabor donio Odluku o donošenju Programa prostornog uređenja Republike Hrvatske, u kojem je Trgovska gora utvrđena kao prostor za izgradnju odlagališta nisko i srednje radioaktivnog otpada. Tada je Trgovska gora postala i problem Bosne i Hercegovine, jer lokacija na kojoj je planirano odlaganje otpada direktno pogađa 250.000 ljudi.