Početna Prijedorski region OPASNOST OD BUJIČNIH VODA Iz prijedorskog Štaba za vanredne situacije upozoravaju: Od...

OPASNOST OD BUJIČNIH VODA Iz prijedorskog Štaba za vanredne situacije upozoravaju: Od danas do ponedjeljka moguće obilne padavine

Iz Štaba za vanredne situacije grada Prijedora saopštili su da će od danas do ponedjeljka šire područje grada biti izloženo obilnijim padavinama, te da je moguće da problem uzrokuju bujične vode narednih dana.

Oni su naveli da će po podacima HMZRS procijenjena količina padavina iznositi od 80 do 130 litara po metru kvadratnom.

– S obzirom da je trenutni nivo vodostaja svih vodotoka na području grada na svom minimumu, da je zemljište suho i da je nivo podzemnih akumulacija vode veoma nizak, očekujemo da će se značajan nivo padavina ravnomjerno apsorbovati u tlo, pogotovo u petak i subotu kada se očekuje oko 30 litara po metru kvadratnom. Eventualni problemi sa bujičnim vodotocima, kada tlo već bude zasićeno vlagom, mogu se očekivati u nedjelju u poslijepodnevnim časovima i u toku noći na ponedjeljak, kada je predviđeno dodatnih oko 70 litara padavina. Tada bi postojala mogućnost izlivanja iz korita manjih bujičnih vodotokoa – naveli su iz ovog štaba.

Dodaju da će u kontinuitetu pratiti situaciju na terenu, a da se u slučaju potrebe građani mogu javiti na besplatne kratke brojeve telefona 121 i 123 i obavjestiti nadležne službe o stanju na terenu i potrebama za pružanjem eventualne pomoći.

srpskainfo.com