fbpx

Ono što gradska vlast nije mogla: Učenici odlučili da sklone pse lutalice sa banjalučkih ulica!

“Posljednjih godina često čujemo kako je pas napao i ujeo čovjeka ili, još gore, neko dijete. Viđamo ih na ulicama, pa prelazimo na drugu stranu da izbjegnemo susret. Možemo samo zamisliti kako je roditeljima koji puštaju djecu napolje u naseljima sa mnogo pasa. Zbog takve situacije, dosta učenika u mom razredu se plaši pasa, ali isto tako dosta je i onih koji se zalažu za njihovu zaštitu. Stoga nam je ovaj problem bio najbliži za istražiti i pisati o njemu, a parola našeg projekta je “Udomi, ne kupuj!”, priča Tijana.

Psi lutalice alarmantan su problem  u većini gradova BiH. Izuzetak nije ni Banjaluka. Građani su u strahu, negoduju, jer se napadi i ugrizi pasa kontinuirano dešavaju. Ovaj problem posebno je izražen u naseljima Borik, Obilićevo, Starčevica i Lazarevo.

Da je situacija zabrinjavajuća, uvidjeli su i učenici IV-6 razreda banjalučke Gimnazije. Oni su u okviru programa “Ja Građanin” obradili temu “Zaštita i sprovođenje prava životinja”, posjetili azil, razgovarali sa predstavnicima lokalne vlasti i građanima, predložili rješenja,  u školi organizovali nekoliko radionica na ovu temu, dijelili letke.

Kako u razgovoru za Buku kaže učenica Tijana Babić, rješenje problema pasa lutalica nije samo dobrobit za životinje, nego za cijelu zajednicu, jer su napuštene životinje i način na koji se rješavaju njihovi problemi ogledalo stanja cjelokupnog društva.

“Posljednjih godina često čujemo kako je pas napao i ujeo čovjeka ili, još gore, neko dijete. Viđamo ih na ulicama, pa prelazimo na drugu stranu da izbjegnemo susret. Možemo samo zamisliti kako je roditeljima koji puštaju djecu napolje u naseljima sa mnogo pasa. Zbog takve situacije, dosta učenika u mom razredu se plaši pasa, ali isto tako dosta je i onih koji se zalažu za njihovu zaštitu. Stoga nam je ovaj problem bio najbliži za istražiti i pisati o njemu. Parola našeg projekta je “Udomi, ne kupuj!”, priča Tijana.

Posjeta azilu u Ramićima

Cijelo odjeljenje je ozbiljno pristupilo zadatku i došlo do podataka koji su mnoge iznenadili.

Kako im je rečeno u Odjeljenju za komunalne poslove, tokom prošle godine na prostoru Banjaluke uhvaćeno je 359 pasa lutalica, 46 ih je udomljeno iz azila, 7 ih je vraćeno vlasnicima, dok je uklonjeno 150 leševa.

Postavili su pitanje šta se desilo sa ostalim psima? Da li je moguće da su svi u azilu?

“Riješili smo da saznamo šta se zapravo događa, pa smo posjetili azil koji se nalazi u Ramićima. Imali smo šta da vidimo, uslovi u kojima psi žive nisu ništa bolji od boravka na ulici. U azilu je smješteno preko 300 pasa, iako je njegov kapacitet 50. Zaposlenici se trude, ali uslovi su daleko od zadovoljavajućih, jer životinja ima 6 puta više od predviđenog broja. Ovaj podatak nas je uvjerio da je problem koji smo uočili stvaran i da mi kao građani Banjaluke moramo učiniti sve što je u našoj moći da pomognemo da se ovaj problem riješi”, ističe Tijana za naš portal.

Najveći krivci neodgovorni vlasnici

Ovom prilikom učenici su saznali da su najveći krivci za veliki broj lutalica neodgovorni vlasnici, te da je najčešći scenario da oni napuštaju svoje životinje u trenucima kada ih više ne žele, posebno kada se radi o mladuncima. Uzme li se u obzir činjenicada se psi pare dva put godišnje s leglima od 3-6 mladunaca, onda je jasno, zaključili su učenici, o kako velikom problem se radi i koliko je bitno njegovo urgentno rješavanje.

Upravo su se vlasnici pasa pokazali i najodgovorniji za statistiku o napadima i ugrizima ovih životinja.

Napadi pasa

Tako je istraživanje gimanzijalaca došlo do podataka da je broj ugriza pasa smanjen u posljednjih 10 godina. Dok je 2002. godine bilo registrovano 346 ugriza pasa, 2015. je taj broj iznosio 116, od čega je 67 registrovanih ugriza bilo od strane pasa koji imaju vlasnike, a 49 bez vlasnika. Ta brojka je 2016. godine iznosila 135, od čega je 78 od strane pasa koji imaju vlasnike i 57 od strane pasa bez vlasnika.

Kako bi saznali kako se rješava problem napuštenih životinja razgovarali su sa higijeničarskom službom, sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, sa veterinarskom inspekcijom te sa veterinarskim stanicama. Svi oni su svjesni da problem postoji, ali o pitanju da li se problem već počeo rješavati, mišljenja su podijeljena.

Anketiranje građana

Slična situacija je i sa mišljenjem građana koje su doznali putem ankete. Tako primjerice mnogi ne znaju da postoji Zakon o zaštiti životinja i propisane kazne za nesavjesna djela prema životinjama

 

Rb. Anketna pitanja DA NE
1 Da li znate da postoji Zakon o zastiti i dobrobiti životinja? 55%- 45%
2. Da li znate da postoje kazne o nepostovanju Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja? 26% 74%
3. Da li znate da se ikada sprovela kazna? 20% 80%
4. Da li biste udomili psa lutalicu? 60% 40%
5. Da li smatrate da bi rješenje pasa lutalica bila izgradnja novih azila? 84% 16%
6. Da li biste pomogli bolesnom psu lutalici i odveli ga veterinaru? 73% 27%
7 Da li biste učestvovali u donaciji za izgradnju započetih azila? 83% 7%

“Iz ankete je vidljivo da većina građana prepoznaje problem i voljna je da pomogne u rešavanju istog. I ako bismo dobili podršku vlasti spremni smo da se još više posvetimo ovom problemu”, kaže Tijana i dodaje:  “Mi imamo plan, ali za sve to trebamo i podršku nadležnih organa. Pored izgradnje novog azila, smatramo da se ljubimci trebaju čipovati  i unijeti u bazu podataka, tek tada bi se mogli sprovoditi zakoni i spriječiti napuštanje kupljenih, pasa što se kod nas nažalost dešava. Tada bi se podigla i svijest građana, jer u našem društvu, psi su ti koji nezasluženo trpe posljedice našeg neznanja, nezainteresovanosti i svih drugih problema koje imamo”.

Po nekim ranijim procjenama, na banjalučkim ulicama ima oko 1000 pasa lutalica.

 

Buka

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila