Početna Prijedorski region ONKOLOŠKI PACIJENTI UPRKOS KORONI MORAJU NASTAVITI S LIJEČENJEM

ONKOLOŠKI PACIJENTI UPRKOS KORONI MORAJU NASTAVITI S LIJEČENJEM

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onkološki pacijenti bez obzira na trenutnu i prilično komplikovanu situaciju s virusom korona moraju nastaviti s liječenjem. Doktor Boris Vujanović, internista-onkolog, šef Odsjeka onkologije Bolnice „Dr Mladen Stojanović“ potvrdio je da su ove upute dobili od nacionalnog koordinatora, profesorice Zdenke Gojković, a ona od republičkog Štaba za vanredne situacije i Svjetske zdravstvene organizacije.

Tim povodom doktor Vujanović uputio je apel onkološkim pacijentima, sugerišući im kako da se liječe i prate svoje zdravlje u trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

– Apelujem na naše pacijente, prije svega na one koji su duži period stabilni i dobro se osjećaju da se malo strpe, da ne dolaze u bolnicu, ni na preglede, već da nas kontaktiraju telefonom, pa će dobiti najbolje upute. Nažalost, oni pacijenti koji su u sistemu liječenja, novootkriveni pacijenti sa malignim oboljenjima moraju se javiti nama, jer svako odlaganje bi bilo pogubno za njihovu bolest – ističe dr Vujanović, čija je poruka više nego jasna – liječenje se mora nastaviti, ali u skladu sa situacijom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko će biti u mogućnosti da to ostvare, a sada rade u punom kapacitetu, ne zavisi, nažalost, samo od njih. – Zavisi i od situacije u cijeloj državi. Da li će bolnice preći na komplet Kovid bolnice ili neće, to je još uvijek otvoreno pitanje i zavisi i od situacije s kovid infekcijom. Zato bi apelovao na naše građane da poštuju mjere prevencije, jer svako nepoštovanje mjera dovodi do daljeg širenja infekcije, što se odražava na sistem liječenja svih, pa tako i onkoloških pacijenata – kaže ovaj prijedorski onkolog.

Nažalost, u porastu je i broj malignih oboljenja.To je, kako navodi dr Vujanović, primijećeno već nakon prvog talasa pandemije virusa korona. -Posljednjih godina svjedoci smo da je broj malignih obiljenja u porastu, a nažalost, imamo značajniji porast nego što je to bilo prije, što nam govori da se ti pacijenti iz straha od kovid infekcije nisu javljali ljekaru, izbjegavali su to, što je dovelo i do progresije tih bolesti. Tako da imamo dupli uzrok, jedno je kovid infekcija, a drugo i same maligne bolesti koje su u porastu – kaže dr Vujanović.

Oktobar je i mjesec borbe protiv karcinoma dojke. Sugrađankama, ali i muškarcima, jer ova opaka ne bolest ne bira, dr Vujanović poručuje da s prvim sumnjivim simptomima nema čekanja.

Takođe, preporučuje i preventivne preglede, jer su oni garancija da rano otkrivena bolest postane hronična. Za svaku ženu najvažniji je samopregled dojke, ultrazvuk dojke na šest mjeseci do godinu dana i mamografija na godinu ili dvije. Za sugrađanke su obavezni i ginekoški pregledi i papa test, bar jednom godišnje.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila