Početna Prijedorski region “Oni koji glasaju za usvajanje, biće izloženi MORALNOJ OSUDI” Prijedor planira benzinsku...

“Oni koji glasaju za usvajanje, biće izloženi MORALNOJ OSUDI” Prijedor planira benzinsku pumpu u blizini Sane

smart

Omladinska organizacija „Čuvari Sane“ iz Prijedora izražava najoštriji protest povodom najave usvajanja Regulacionog plana „Sana B1“ i uvrštavanja istog u dnevni red skupštine Grada Prijedora zakazane za srijedu, a kojim je predviđena izgradnja benzinske pumpe na obali rijeke Sane.

Iz ove omladisnke organizacije podsjećaju da su građani Prijedora inicijativom iskazali protivljenje izgradnji benzinske pumpe na samoj obali rjeke Sane u centralnom dijelu gradske obale.

– Na inicijativu nije bilo formalnog odgovora gradske uprave niti gradonačelnika, iako je postojala zakonska obaveza. Podsjećamo da je uz građansku inicijativu (br.01-022-79/20) predato 1785 potpisa (što je skoro duplo više nego dovoljno) građana Prijedora, koji su skupljeni za samo par dana, te da je u predizbornoj kampanji, sadašnji gradonačelnik Dalibor Pavlović iskazao saglasnost i podržao inicijtivu – tvrde oni u saopštenju koje su objavili na fejsbuk stranici “Čuvara Sane”.

Omladinci apeluju na odbornike gradske Skupštine da glasaju protiv usvajanja navedenog regulacionog plana, kao i da se odupru pritiscima da glasaju za uništavanje obala rijeke Sane, suprotno Urbanističkom planu Prijedora i Zakonu o uređenju prostora i građenju.

– Takođe, zahtijevamo još jednom javno izjašnjenje svih odbornika, odborničkih grupa, kao i gradonačelnika Dalibora Pavlovića o ovom važnom pitanju i obrazloženje da li je došlo do promjene stava u odnosu na prethodni period i zašto. Svi odbornici koji budu glasali za usvajanje ovakvog Regulacionog plana „Sana B1“, biće izloženi moralnoj osudi zajednice koja uključuje pozivanje na političku i građansku odgovornost. O imenima odbornika koji budu glasali za ovakav prijedlog obavijestićemo širu društvenu zajednicu, kako bi građani bili upoznati koji odbornici staju u zaštitu „investitorskog urbanizma“ umjesto zaštite interesa zajednice i volje građana Prijedora – upozoravaju “Čuvari Sane”.

Dodaju da će preduzeti sve građanske i zakonite aktivnosti na zaštiti rijeke Sane, koja uključuje i pravnu borbu za osporavanje nezakonitog Regulacionog plana „Sana B1“.

Prijedlog Odluke o donošenju regulacionog plana dijela centralnog područja Prijedora između desne obale Sane i dijelova ulica Kralja Petra I Oslobodioca, Radničke i Srpskih velikana pod radnim nazivom “Sana B-1” na dnevnom redu je sjednice Skupštine grada Prijedora koja je zakazana za 25. avgust.

U prijedlogu je navedeno da su na ovom području dvije cjeline, sportski kompleks i Hotel Prijedor i da su u planu još dvije građevisnke parcele poslovnih sadržaja, odnosno poslovni objekat i stanica za snabdijevanjem gorivom motornih vozila sa pratećim sadržajem. U planu su i dva niza stambeno poslovnih i poslovnih sadržaja.

Zbog plana da se nekoliko metara od rijeke Sane gradi benzinska pumpa “Čuvari Sane” uputili su primjedbu i tokom javnog uvida na nacrt plana.

Nadležni za izradu ovog regulacionog plana u svom odgovoru uvjeravaju da će tokom gradnje benzinske pumpe u blizini Sane biti preduzete sve mjere kako ona ne bi ugrožavala ovu rijeku te da će biti poštovani svi propisi.

srpskainfo.com

 

ASHA prodaja vozila