Početna Svijet Oluja poplavila ceste u dijelu Njemačke, najgore u Štutgartu

Oluja poplavila ceste u dijelu Njemačke, najgore u Štutgartu

Švicarsku, dio Njemačke i istok Francuske zadesile su jake oluje, uz obilne kiše koje su paralizirale dio prometa u Štutgartu, navele su u utorak lokalne vlasti.

Za sada nema podataka o mogućim žrtvama u Njemačkoj, dok je u Švicarskoj ozlijeđeno pet osoba.

U Štutgartu je poplavljeno nekoliko tunela podzemne željeznice u predgrađu što je izazvalo djelimičnu obustavu saobraćaja, objavila je policija grada na jugozapadu zemlje.

Očekuje se da bi se jake oluje u regiji, uz nalete vjetra do 100 kilometara na sat trebale kretati prema središtu i istoku zemlje.

– Trenutno vozovi ne mogu prometovati u regiji Štutgarta – precizirala je kompanija Deutsche Bahn.Jaki rafali vjetra su oštetili krov opere u Štutgartu, pa su otkazane predstave.

Bavarska, Falačko Porajnje i Sjeverna Rajna i Vestfalija su također bile na udaru olujnog nevremena i poplavljeni su podrumi pa je bilo puno vatrogasnih intervencija, navode lokalne vlasti, prenosi Hina.

U Francuskoj su regiju Vogezi sredinom dana u utorak također zadesile oluje. Lokalno je palo i nekoliko centimetara tuče. Francuska meteorološka služba je izdala upozorenja na olujno nevrijeme za cijeli sjeveroistok zemlje, ili 54 departmana.

I Švicarsku su u ponedjeljak navečer zadesile grmljavinske oluje, jaki vjetrovi i tuča. U kantonu Fribourga su vatrogasci i policija intervenirali 300 puta.